Monday, 22 October 2007

Our Quiet Hari Raya

it was a quiet affair for the 4 of us, on this hari raya.
we celebrated eid at MIL's house in segamat. we left quite early on friday morning, hubby woke us up right after the crack of dawn coz he wanted to escape the very much anticpated heavy traffic, maklumlah kami balik beraya pun dah consider lewat that is sehari sebelum raya. before that, aku sempat juga drop by to the office to collect few things, sunyi jer office tinggal beberapa kerat non Muslim staff yang melepak2 rilek. ada yang terkejut tgk muka aku pepagi kat office... hehe.
surprisingly hi way from shah alam to seremban hingga tampin agak lengang. sempat jugak aku menyinggah rumah my mom, bagi sebiji kek lapis strawberri for my mom. sebenarnya bukan sbb nak kasi kek lapis tu yang utama, tu alasan je. i wanted to see for myself mcm mana keadaan my parents sehari sebelum raya, sbb kali ni mereka beraya berdua je. my sis celebrate eid with her in laws, my bro pun balik ke tasik chini kampung wife dia, dan aku sendiri pun beraya di rumah IL. tinggal adik bongsu itupun dia kerja sepanjang raya. sebak plak terasa nak tinggalkan my parents beraya sendirian... alahai dapat kubayangkan betapa bosan dan hibanya orang tua bila anak2 dan cucu2 takde beraya sama (itupun aku ada hati nak beraya di subang. eh taklah if beraya kat subang i have an even fair plan utk kedua2 parents & PIL)

i told my self balik beraya di rumah mertua kali ni i don;t want to force myself just to satisfy other people's expectation of me. i'll be myself. penat bekerja sampai malam sehingga suntuk nak raya, i think i deserve a good rest raya ni. oh yes i did help mil preparing raya dishes, but i made a mental statement that i'd refuse to stay sampai tengah malam buta buat hidangan raya utk 'orang2' yang tak reti nak balik raya awal tolong orang tua. petang raya tu terkejut juga aku dengan permintaan mil suruh aku masak kuah kacang. terkebil2 jugak aku, bukan sebab aku tak reti buat tapi apalah sangat kuah kacang aku yang ntah apa2 ni kalau nak dibandingkan denagn air tangan mil or sil yang selalu aku dengar dipuja puji mil. aku pun pelik ntah apa yang mil berkenan dgn kuah kacang ku itu, sehinggakan tiap kali aku beraya kat sana mesti aku yang ditugaskan masak kuah kacang. apa2 jelah... cepat2 kusudahkan task itu supaya cepat2 aku dapat lari dari bahang dapur... hihihi. honestly memang aku tak minat berlama2 sangat kat dapur tu, mengingatkan aku pada satu malam raya 4 tahun dulu... i don't know why tapi pengalaman 4 tahun dulu di dapur tu benar2 meninggalkan kesan hingga ke hari ni. mmm... dahlah i don't want to ungkit old story.

seperti biasa masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak, so dirumah mil ni i have to follow the 'rules & regulations' nyer. to cover on the time that i stayed away from kitchen sepanjang malam raya tu, i made up by sweeping away the dust and re-arrange sofa & furniture kat ruang tamu. while mil, sil & bibik busying themselves in the kitchen i seek solace mengemas di depan. i don't mind doing it alone. especially when i have the freedom to do whatever (within the boundaries) i can do so long as ruang depan nampak kemas & presentable.

i don't really care what dishes was prepared for hari raya cos none of those prepared were my favourite. except this time around i did voice out to hubby that i wanted so much to cook nasi minyak makan dengan kari ayam, a must have dishes on our table di pagi raya if we were to celebrate it kat rumah my mom. i missed having them so much tu pasal aku siap bawa bekal beras basmathi. i have no intention of cooking it banyak2, the idea was kalau2 lepas solat raya aku masih terasa rindukan nasi minyak then only i would cook them. that's why i was quite surprised bila tiba2 mil tanya bila nak masak nasi minyak? ehh kenapa pulak mil tanya gitu? hmm tapi aku rasa aku tau sapa culprit itu...

akhirnya rancangan nak masak 3 pot nasi minyak bertukar jadi 13 pot semuanya gara2 mil suh masak periuk besar. i was reluctant to do that sebenarnya, sbb aku nak masak bukan untuk hidangan orang, setakat untuk makan aku anak beranak je. i don't want to break the rules kat rumah orang. mana pernah pagi raya rumah mil hidang nasi. anyway, nasi minyak aku tu habis disapu licin malah jadik hidangan tetamu2. hehehe... sil2 sumer tanya rahsia nasik minyak. at least ter'buka' skit mata orang sebelah sana... jangan ingat wanita berkerjaya balik malam mcm aku tak reti masak... renti2 kanlah pandang rendah kat orang mcm aku ye? ;-) aku tak bangga diri tapi kecil hati juga selama ni.

masuk hari kedua raya hati dah meronta2 nak balik rumah my mom. kesian kat ma & abah kesunyian di hari raya. masuk raya ketiga amboi riuh sakan umah ma & abah dengan jerit pekik fahmi & yaya. barulah ceria muka ma & abah.

to sums up everything, raya kali ni sunyi sangat rasa compared to last year. walaupun last year ma & abah beraya kat mekah tapi seronok prepare hidangan sambut ma & abah, pastu kami adik beradik pakat2 berjalan raya umah uncle kat seremban, ada unity kat situ.

apapun, aku ingin mengekalkan tradisi bergambar raya di studio. tradisi yang baru dimulakan last year. foto baru will be ready in 2 wks' time.

4 comments:

eiseai said...

girl!!! we are so alike. i pun just have to cook nasi minyak & kari ayam. that's what i dream of cooking the night before raya. i made that 2 years ago, the night before raya and brought to IL's house on raya morning (we drove there after subuh).

same reaction...all terkejut that i actually know how to cuci beras :P got rave reviews but i buat tak dengar cos tak tau genuine or not. i plan to have that as my raya morning dish every year. insyaallah next year boleh buat...

p/s when hubby u finally get over his "raya style" come by and beraya at our house ye :)

Liasari said...

maybe next time kita bleh bertukar2 nasi minyak di pagi raya? ;-)

SHIRAH said...

Wa..nape semua org unhappy balik umah IL ?
mental statement - ada contoh ? hehehe..

Liasari said...

hahaha shirah... i hope my statement n personal experience doesn't scare you abt marriage OK? it's just the case of lain padang lain belalang...all belalang looks the same, but they eat different grass, and they live in different padang... enuff abt all these belalang n padang thing b4 i get u confused...hehe