Wednesday, 5 March 2008

Lets Relax & Have Roti Canai Anyone?


watching my diet kunun!!! i'm tired of eating nasi, so i made vege dhalca last night before i went to bed, to be eaten with instant roti canai for dinner tadi. hehehe new age mom, kalau nak buat complete dish during the weekdays mesti kena masak awal. kalau setakat stir fry vege tu boleh lah main campak2 jer, 10mins siap. sebenarnya i'm not in the mood of cooking anything lavish, pastu nak cut down on rice intake. tapi pi belasah roti canai. matematik mana aku pakai? heee
roti canai segera tu boleh tahan jugak lembut. vege dhalca tu jangan cakaplah memang menjilat jari! hehehe masuk lif tekan sendiri... ;-P
i want to thank all yang bagi komen & suggestion in my previous entry. i really thank you all, sedikit sebanyak kurang sikit gelisah. i made fahmi finish 1 page of his homework last night. no screaming, no yelling, no threatening etc. i shower him with lots and lots of compliments setiap kali dia siapkan satu huruf. satu huruf tau! penat mulut, kering lidah... but worth it. he enjoyed doing it ... sampai nak buat the same alphabet dua kali!
i think i have to learn to take it easy. don't push him so hard. tapi tu lah masalahnya... i use myself as a benchmark. as a kid, i'm a self starter, i don't need to be told what to do, where to start. i find my own way, i made my own choice, i create my own path. i excel at school, i stayed away from problem, i was a teacher's pet. i'd rather starve daripada tak sempat siapkan homework. dan secara tak sedar aku sebenarnya expect fahmi to be like me, a self starter. that is too much to ask from a 4 year old, kan?
rasanya banyak lagi yang aku kena belajar tentang parenting ni. this whole thing about fahmi ni, is another learning phase for me as well. i have to relax a bit, take it easy... breath... fuhhh boleh ke aku ni? scary kekadang.
masa kecik nak kena dukung ke sana ke mari, makan bersuap, mandi dijiruskan, baju dipakaikan, jalan berpimpin. masa tu ingat bila anak dah besar sikit, dah pandai pakai & makan sendiri ringan lah keje. tapi bila dah besar lain pulak ragamnya ye? so, sapa kata bila anak dah besar senang nak jaga? :-P

3 comments:

watie said...

yup totally aggreed with u kak lia......ingat anak dah besaq easy to care but.....mak aiii..coz dah ada geng duaorg tuh..lg byk kerja nyer.......

acik said...

hmm..dah cuak bila bayangkan qistina besar yaya @ fahmi..makin panjang akal, makin sakit kepala la kita nanti...tapi takpe...dugaan membesarkan anak2...dulu masa kecik tah mcm mana mak kita besar kan kita..huhu

Liasari said...

acik, jgn gitu... every child is unique. kita kena cuba faham perangai anak2 ni... kena ingat gini jelah, every step they take is also a learning process utk kita

eheh watie... tu yg watie makin selim melim ye?