Saturday, 30 August 2008

Urgently Required! (Help!!!)

... a pair of new spectacle to replace my much worn 2 years old spectacle.
i've been contemplating on replacing it with a new one, sebab tangkai flexible nya dah retak menanti belah. i had this conversation with my colleague 2 days ago about her new spectacle jenis tangkai flexible jugak, tapi jauh lebih cantik from mine...of course the price pun jauhhhh lebih... aduhhh dengar seribu tu rasa macam tak berbaloi jer. awatlah haku ni berkira sangat dengan diri sendiri. then, tetiba malam tu jugak aku mimpi tangkai cermin mata ku patah! mak oiii real giler mimpi tu sampaikan bila aku bangun nak bersiap gi kerja boleh aku rasa gelisah & terduduk kejap mengenangkan how am i going to drive to work? macam orang penasaran kejap, a minute after that barulah aku realise itu cuma mimpi. tapi kan... terus kecut perut dibuatnya!

the problem with me is that ada masa2nya yang aku tak reti set my priorities. i should immediately get my spectacle replaced kan? but at the same time aku dok berkira2 jugak nak beli benda2 lain, tu yang hajat nak ganti spec tertangguh2. nak tau apa yang buat aku banyak fikir whether nak spend my money on a pair of new spectacle or others?

kenwood stand mixer
sejak 2 tahun lepas dok ushar benda ni. tapi sebab pricey tu yang jerukkan dulu hajat. kalau nak jimat bleh saja redeem rewards point cc aku tapi tak dapatlah kenwood. dapatlah brand biasa2 jer. tapi hati nak kenwood or yang sewaktu dengannya jugak, i'm not ready to settle for less. dok fikir2 kalau ada mixer ni bagus jugak, sesuai dengan mintaku membaking. manalah tau kot2 aku tak kerja makan gaji lagi (touchwood) bolehlah aku buat kek... jual. hehe ada sapa2 nak beli?

canon dslr
ni penyakit baru. nak kata terer sangat bab2 photography ni tak pulak, tapi saja gatal teringin. less than 2k boleh dapat dah. alasan aku nak beli sebab nak replace olympus aku yang dah berusia 4 tahun tu. pastu alasan terkini, kononnya lah nak pass down the old one to yaya since dia shows great interest in photography ni kan? amboiii yelah tu... but why not? maybe she inherits little bit of my artistic traits in her. aku punya artistic enthusiast comes in the form of seni lukis, seni baking, seni memasak. maybe hers datang dalam bentuk photography, who knows?
tapi dok fikir2...emmm takpelah kiv dulu, rasa2nya kenwood mixer tu lebih banyak manfaatnya compare to dslr ni. nak kena menuntut dengan tok guru ila dulu baru boleh beli.

kitchen hood+hob+oven
i need to buy this dalam waktu terdekat ni especially bila2 ada warehouse sales kena alert skit. fotile kat bandar baru klang ada buat sales lagi until december, tapi price dia tak semurah sales july ritu.
cadangnya nak beli & simpan untuk kegunaan rumah baru nanti. dengar2 khabar angin maybe paling lewat january next year dapat kunci... aku suka kumpul sesikit barang2 basic ni so that nanti takdelah rasa gedebuk duit habis & takdelah penat or pening mencari barang... i call it forward planning. tapi hubby kata membazir, lambat lagi!
i totally disagree! kami ni bukannya banyak duit, ada lebih2 ujung bulan put aside untuk barang2 ni semua. macam baru2 ni aku beli pokok hiasan... hubby bising dia kata lambat lagi nak pindah. aku kata, beli 2-3 pokok tanam dulu kat rumah sewa sekarang, by the time kita pindah pokok tu dah beranak pinak so tak yah beli banyak2... kan jimat tu? betul pokok tu dah keluar tunas baru pun... that's what i call forward planning & cost saving. you see darling, orang yang lembab kira duit ni tak berhenti2 buat planning untuk cost saving tau

decorative lights
dengar khabar seng hup kat jalan triple 2 buat clearance sale up to 90%!!! ni nak kena buat lawatan ni... hehe untuk rumah baru. i just need to buy lights for the children's room, masterbed, dining hall, living room and kitchen je. the rest plan nak pakai down light je. hehe forward planning lagi... tapi sure hubby menjerit mana nak simpan!!! don't panic darling, i'll figure out how & where. *lol*

emm ... yang urgently required cermin mata tu je. yang lain2 tu saja buat menyemak kepala!

2 comments:

watie said...

Happy 51st Merdeka day!!!!

&

Selamat Berpuasa !!!

From,
Iswandi , Watie, Hani & Ichlas

SHIRAH said...

Puan Salwa..better ler ko beli cermin mata baru... tuh yg leb. important..jgn beli yg mahal2..:)