Tuesday, 2 September 2008

2 Ramadhan 1429H - Azam Ramadhan

Alhamdulillah sudah dua hari kita berpuasa... syukur pada Allah swt kerana dipanjangkan umur dapat menikmati manisnya beribadah dalam bulan mulia ni. Hari pertama berpuasa semalam dapatlah bersahur & berbuka dengan my parents & siblings di seremban. Seronoknya on ramadhan eve tu umpama nak sambut raya pulak. Mana taknya, riuh rendah dengan budak kecik bergurau senda, kami adik beradik catching up on each others, pastu lepas solat terawih malam pertama tu aku terus masuk dapur mengerjakan projek malam puasa... that is kek lapis kukus asam manis. Manalah tak rasa macam nak beraya...hehe





nak tau tak? dalam hati aku sebenarnya menyimpan hasrat nak cuba2 market kan kek kukus sempena bulan puasa kali ni. perasan giler kan? manalah tau kalau esok2 aku buat keputusan

memendekkan jodoh dengan company sekarang bolehlah aku ambil upah buat kek aja... berangan tinggi tak hingat!!!

hari pertama puasa, kanak2 riang pulak buat projek mewarna fridge magnet made from serbuk kapur. i bought the mould kit kat mph... menarik jugak. tapi adults supervision is required! kalau tak mau ada yang muka celoreng2 lepas tu.


ramadhan kali ni kutanam satu azam... tak nak membazir tak tentu pasal terutama sekali bab juadah berbuka. sedih betul rasa bila tengok juadah melimpah ruah atas meja akhirnya terbuang macam tu aja... ni gara2 ikut nafsu pergi bazaar ramadhan. dah pesan kat hubby petang tadi, since main dishes kami masak sendiri, kalau nak beli pun setakat kuih muih pemanis mulut 1 jenis sahaja dibenarkan masuk ke rumah ye... hari ni cuma masak lauk sambal udang dengan masak lemak pucuk paku jer... (heee maid yang masak today).

serius cakap aku sejak mula puasa sunat dari bulan rejab sampai ke syaaban, nafsu makan dah tak rakus macam selalu. tu maybe salah satu keberkatan berpuasa agaknya, alhamdulillah. bayangkan kita dah berpuasa satu hari, banyak mana sangat yang perut kita boleh terima at one go? ikut nafsu memang semua hendak kan? so eloklah berbuka berpada2... jangan pahala puasa kita terhakis dihujung waktu gara2 tak tahan nafsu tengok juadah kat bazaar. kalau tak tahan jugak.... tak yah gi jenguk bazaar langsung. jimat belanja zaman2 inflasi ni.

azam kedua untuk ramadhan kali ni... nak solat terawih lebih kerap daripada tahun sebelumnya. insyaAllah...

esok kalau diizinkan Tuhan, nak buat roti naan with chicken tandoori for berbuka... ni bukan fikir makan lebih dari ibadah tau... tapi kita ni working wife kena fikir advance one day.

2 comments:

eiseai said...

lia...i think u should just quit ur job and bukak catering. or jual home cooked food. neighbour u ni yg first2 order. i letak u dlm my speed dial lagi...hehehe

selamat berpuasa. hope u achieve ur 'berbuka secara kecil2an' aim :)

p/s i plak nak satay hari ni. dari smalam dok carik. amir pun disappointed sbb pakcik satay tak jual smalam...

Liasari said...

sally klu i ada saving ratus ribu pun cukuplah bleh quit my job... hehehe nnti bila i dah buat betul2 don't forget my number!

amir pun berbuka pose gak ke? hehe cian dia kempunan satay...suh mummy buatkan ;-)