Sunday, 2 November 2008

Nightmare

we had the scare of our life masa outing semalam... in the form of these two little mischievous brat... geram sungguh. Tuhan saja yang tahu betapa berdebar & nak luruh jantung both of us (me & hubby) semalam gara2 kenakalan budak berdua ni.

no... what they were doing in this pic was not the reason to cost us a nightmare (this pic were taken a couple of months ago... not related to this entry, just to let u know that these are the 2 little brat yang buat aku tak lena tidur kalau tak tengok muka diaorang tapi buat aku huru hara juga dengan kerenah diaorang! that's really no choice!)

we stayed indoor the whole day yesterday after dropping kakak at her aunt's house for her once in a blue moon break. me taking over the house chores and minding the children, while hubby taking his siesta. i was bored, it was a very long time since i ever stayed indoor doing nothing but taking nap... nak baking & decorating pun memang tengah takde mood. so i decided to ajak hubby take the children out for dinner at our favourite spot, manhattan fish market at subang parade. the children were too hyper last night, entah kenapa padahal fahmi only gets about 10mins nap in the car, cuma yaya yang dapat tidur siang. they barely sit through the dinner which really irritates me & hubby. the service at the resaturant pun terlampau teruk semalam, that adds up to everything. nasib jer budak berdua tu tak kena herdik.

after dinner, i want to get something for a friend's daughter's birthday yang aku miss last week. so we went to parkson. knowing that hubby memang tak minat ikut aku shopping i didn't mind when he strolled out from parkson with the children. well, i don't mind if he left me with the children, i wont be long anyway, and while aku memilih toy yang sesuai budak berdua tu boleh lah bermain kat toy section tu, they'll be within my reach.

i was heading toward the pay counter bila tiba2 i received a call from hubby asking if i saw the kids. memanglah terkejut beruk aku bila hubby tanya macam tu coz the kids were with him all the while, what the h*** is happening here? terus je aku jadi huru hara... mulalah rasa bengang, susah hati, marah, cemas dan macam2 lagi.

aku patah balik ke toy section tu mencari budak berdua tu manalah tau kalau2 diaorang mencari aku kat situ, lagipun kebetulan masa fahmi lalu kat situ sebelum ikut hubby keluar dia ada tanyakan something kat aku pasal satu toy tu. tapi tak nampak batang hidung dia pun kat situ. suara pun tak kedengaran. dah staff2 kat parkson tu pelik tengok aku keliling satu department store tu macam orang gila... one guy even showed me to the pay counter sebab dia ingat aku tengah mencari kaunter nak bayar (all the while looking for the kids aku masih pegang hadiah yang nak dibeli) sebenarnya masa hubby bagitau budak2 tu hilang aku memang dah nak lepaskan je mainan tu tapi tak tau mana nak letak... well-manners taught me not nice pulak main tinggalkan gitu je.

i brush off the guy yang tried to show me the pay counter and terus sambung keliling parkson. tetiba aku perasan ada sorang lagi staff parkson without uniform ni yang dok kelam kabut gak macam mencari orang... it irritates me somehow sebab every turn i went to ada je muka dia, seolah2 he's stalking me. geram punya pasal aku tenung muka dia, aku tengok name tag dia pastu aku jalan lagi. ehhh dia ikut aku pulak. aku pun berhenti, aku pandang dia atas bawah dalam hati rasa nak cakap "apahal lu bro? ingat aku nak curi barang ke?" tapi bila aku terdengar dia bercakap dengan kawan dia pasal orang cari anak hilang... the word "anak hilang" tu menyebabkan ayat lain yang terpacul dari mulut aku "ada jumpa budak hilang ke?"

budak parkson: ha'ah... budak hilang dua orang, kan? (he asked me back)
aku : ye dua orang... kat mana?
budak parkson: kat hujung sana...

i didn't wait for him to finish off sebab aku tau kat mana yang dia maksudkan... there's one customer service counter at the end of the store yang aku tak terfikir nak pergi awalnya. aku berjalan laju... i was wearing my new purple high heels, mind you... sakit kaki tawaf tadi. soft music yang berkumandang tiba2 dihentikan... about 7 mtrs away barulah aku terdengar suara anak2 aku menangis... i can recognise my children's voice dalam gelap sekalipun. apalagi... berlarilah aku dengan high heels 3 inci tu, nasib aku tak tripped over.

aduhaiii rasa luruh jantung tengok muka anak2 yang bercucuran air mata. lucu pun ada especially bila tengok muka si jantan terhangat pun basah dek air mata... sambil kunyah gula2 pulak tu!!! aduiii tebal 10inci muka aku dengan kakak2 parkson tu... warghhhh!!! rasa teruk gila, sure orang kata mak budak2 ni kaki shopping sampai tak ingat anak... huwaaaaaaaaa!!!

i thanked the staff so much for minding my children... thank you so much sebab diaorang prihatin sebaik nampak anak2 aku terpinga2 dalam store tu terus diaorang bawa ke customer service counter. tapi yang pelik tu there was no announcement made so we were like crazy people tawaf store. but bagus juga sebab kalau tak lagi malu besar sehhh!!!

pasal tu lah aku kalau nak shopping memang prefer pergi sorang... biarlah orang kata aku tak sayang anak ke, suka tinggal anak kat rumah ke tapi aku tau anak2 aku macam mana, biar diaorang duk umah lagi selamat.

on the way back dalam kereta teruk budak berdua tu kena lecture dengan aku. sayang tak ambil gambar diaorang masa kena lecture... serius cakap muka diaorang memang muka orang guilty as charge! langsung tak bersuara... dalam pada aku membebel kat diaorang tu ada jugak rasa nak ketawa. muka cuak je memasing. pilot plak tak terkata apa sebab dah dapat peluru bertubi2 before that. sorry bukan nak salahkan you 100%, i know what our kid is like but you were with them... if i were with them i bet i'd get the same treat.

to fahmi & yaya... please pleaseeee jangan takutkan mama & daddy lagi. we love you dearly no matter what.

4 comments:

lemongrass said...

Kalau I kan Lia, memang dah lembik lutut segala n dah luruh jantung klu hilang my kids. Lagi lah kat M'sia tu kan, Alhamdulillah they are ok. Diaorang pun takut jugak sebenarnya tu,hehehe

nOLie said...

Uihh ...jangan kata ko ..kalau aku pun cuak...sebab tuh kalau keluar..itu paling hyper si umar babah dier pegang...kalau aku pegang silap silap aku yang menangis kat customer service tuh ehhehe ...umar tinggal aku...

eiseai said...

aiyooo lia...i pun sure sakit jantung. nasib baik my boys still stroller-able. even now pun, nak shopping pegi sendiri or with hubby (nasib baik suria is just kat bawah tuuu je) if not i take leave and go shopping. the boys tak yah ikut lah, i also feel better can masuk and keluar cepat2

Liasari said...

LG,
maunyer tak lembik lutut... dgn mcm2 kes kat sini... ngeriiii!

nolie,
budak2 ni klu dia berdua mmg menjadi2... partners in crime tuh. adehhh x larat nak berdebar mcm tempohari

sally,
i rasa betul2 mcm nak kena heart attack this week. 2 incident in a short span... it's too much for me.