Friday, 5 December 2008

Menjelang Aidiladha

we will be celebrating aidiladha in two days' time. we'll be celebrating it here at our home in subang perdana, just like the previous year. since masjid baru hanyalah sepelaung je dari rumah eloklah kami mengimarahkan solat sunat aidiladha di masjid ni aja. i'm a little excited :-). insyaAllah the kids will join us for solat sunat raya. aku nak biasakan diaorang bersolat raya something that i never experience before masa aku kecil. when i was a kid myself hari raya pada aku cumalah baju baru, kuih raya & duit raya; not that my parents are not religious people tapi sebab kami masa kecil nakal agaknya & surau pun agak jauh lagipun abah pagi raya pun kerja jadi tak pernahlah kami dibawa solat raya berjemaah. so i want my children mendalami erti aidiladha dan merasa solat sunat berjemaah yang aku tak dapat experience sendiri dulu.

beraya di rumah sendiri means i have to come up with my own raya dishes. oh i'm so excited about this coz i can cook to my (our) liking. this time around i think i wont be cooking my signature raya dish; nasi minyak. ada sebabnya kenapa which i will tell later. i'm going to make rendang ayam, lemang segera or pulut kuning, kuah kacang and instant ketupat. pretty simple uh? and i wont be making much, i'll just prepare a small portion each. but maybe for hubby i will make something special for him. harap2lah kat cold storage masih ada stock frozen lamb leg that i saw the other day. i'm going to make roasted lamb leg for him. this is sooo not raya dish... but who cares. ;-)

later after solat raya and makan sama2 barulah aku & anak2 bertolak ke seremban to visit my parents. dapatlah makan nasi minyak, ayam masak merah and kari daging kat rumah my mum ;-). hehe pasal tulah kali ni i won't be cooking nasi minyak ;-)

To all readers & friends, We would like to wish you a Selamat Hari Raya Aidiladha.




Note:
Plan nak rebus ketupat segera terpaksa ditukar kepada ketupat asli which gonna take longer preparation time sebab incik hubby bawa balik daun kelapa muda petang tadi! now, there goes my plan to keep everything simple... and in small portion konon! ;-P

2 comments:

nOLie said...

muahhaha Lia...aku siap cuci cermin mata aku ngan tisu..bior betul ko nieh...ahhaha biler masa lah ko jumpa Degawan..lawo semacam nieh...moskel aku ahhahahah ...

Liasari said...

wakakak kakak jgn jeles. penat aku berpantang makan tau, sate xleh mkn u... sib rumah i tak pki ampaian klu x sia2 i pki susuk ni... harharhar
tak kuasa aku!