Wednesday, 3 December 2008

Poor My Bonnie

yaya is down with fever, flu & cough. it started with fahmi sebenarnya; he gets flu which followed by cough sebab satu hari tu dia main basikal dalam hujan renyai. nak salahkan kakak pun tak boleh sebab dia tengah sibuk buat kerja, fahmi pun dah besar dah pandai buka kunci grill sendiri. akibatnya kena selsema lah dia. his cough & flu were not so bad, i thought that it will go away after 2 days the most. tapi rupa2nya yaya pulak gets infected from him. dan sekarang yang paling teruk demam panas badan together with cough & flu is yaya.

i gave her sponging treatment yesterday. she refused to let me sponge her body sebab sejuk katanya, but eventually she relented coz while doing it i told her stories pasal masa mula2 dia kena demam panas when she was only 6 months old. tersenyum dia when i told her how the nurses had to sponge her body with wet towel to get her temperature down while she can't stop screaming and wailing at the same time. yaya ni suara dia memang halus, tapi kalau dia menjerit sampai nak pecah anak tekak coz she had to force her voice out kalau tak memang tak berbunyi sangat suara dia (ni masa dia kecil la, dah besar ni bingit telinga dengar suara nyaring dia). fahmi was amused with my story; he can't stop grinning (his mischievious grins) and mengusik yaya how she looks like a baby curling sebab kesejukan tak berbaju.

she loss her appetite too. padahal aku dah suruh kakak buat sup ayam semalam. she normally makan bertambah2 kalau berlaukkan sup. i dropped by at home during my lunch break semalam, yaya pesan nak makan apam balik, air ribena & bubur mcD! ooo bubur mcD nak pulak tapi sup ayam buat sendiri tak mau... uisyyy memilih betul selera orang sakit ni. kusuruh hubby belikan semua tu coz aku ni balik kerja lewat takut orang jual apam balik pun dah bungkus by that time. sayangnya tak dapat juga cari apam balik semalam.

kesian pulak tengok yaya makin cengkung padahal baru 1 hari takde selera makan. malam tadi aku siapkan sos bolognese untuk dia makan dengan spaghetti. kan selalunya time aku masak sos mesti dia dah menjerit2 suka bila terhidu bau harum tomato & rosemary, malam tadi dia buat dunno je sebab hidung dia tersumbat!


balik kerja tadi frust betul spaghetti dah habis licin dikerjakan yaya & fahmi. mama dapat merasa bolognese sauce sapu atas pan toasted bread with melted mozzarella. yumm yumm... kenyang juga! :-)

2 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

wah sempoi piza namanyer nie ... sedappppp ... nanti leh try nieh ;-)

Liasari said...

maleh nak rebus spaghetti, balun jer apa yang ada ;-)