Tuesday, 20 January 2009

Beef Stew

lama sungguh tak update blog. bila otakku dah sesak dan sarat sangat dengan macam2 perkara nak berblogging pun takde mood.

for tonite's dinner i made beef stew aja. hubby beli tulang rusuk lagi last week but because he bought banyak variety of poultry and seafood aku tak sempat nak buat sup tulang untuk dia. sampai dah makin panjang muncung dia merajuk sebab kempunan nak makan sup tulang. so malam tadi aku pun defrost lah tulang temulang tu. hajat memang nak buat sup aja macam biasa. tapi bila tengok tulang temulang tu takde rupa tulang rusuk pun... maaf ler aku ni bukan kenal sangat semua bahagian lembu cuma tulang yang dibeli instead of tulang rusuk it looks more of like tulang bahagian kaki or lutut gitu. tebal pulak dagingnya. so instead of buat sup aku plan buat stew ajalah. malam tadi kurebus dulu tulang & dagingnya biar cepat lembut so that malam ni takdelah lama sangat nak merenih stew.

bagus juga buat stew sebab boleh campak segala jenis veggie yang ada dalam fridge i.e. celery & carrot, pastu tambah ubi kentang and bawang jer.


emm senang keje tukang masak malam ni tak yah masak lauk berbagai2... semua ada dalam 1 hidangan ;-)

2 comments:

eiseai said...

ooo...now that's a good idea for my dinner tonite. tak terpikir nak buat beef stew. with me and amir demam, ingat nak buat soup je but stew sounds nice. can eat with roti.

happy belated birthday fahmi. sorry lambat wish but auntie's been so busy tak sempat nak mengblog-hopping. and hope you have a great yeat in school.

Liasari said...

sally,
i pun dah naik boring makan sup coz everyweek mesti ada 1 hari menu sup ayam. the kids love soup... tp mama dia saja nak tukar selera. and yes cicah roti dlm stew sedap!

ow... sian mummy dgn abg long demam. it's the weather agaknya berubah sejuk ke panas. fahmi & yaya demam kejap2 pastu selsema kejap2. i nak selsema cepat2 telan ubat. hope u & amir get well soon.