Wednesday, 28 January 2009

New Year New Look

i gave yaya a new haircut petang semalam. dah lama aku & hubby pujuk dia gunting rambut. aku takdelah beria2 sangat nak potong rambut dia yang panjang & ikal mayang tu, sayang sebab rambut dia so silky & smooth. pulak tu rambut dia jenis lambat panjang. bayangkan masa umur dia 1 tahun rambut dia nipis je, pendek dan melekap kat kepala. on her 1st birthday i had to dress her up in overall dress with flower printed t-shirt and pakaikan dia cekak rambut with fake curls or else orang sangka dia boy. jenuh tunggu rambut dia panjang. nak sangat upload pic dia with fake curls tu tapi scanner wat hal plak, i'll upload later ok
when she was around 4months gitu

1 yr 8 mths... ada ekor sikit2

3 months before she turns 2...

cuma hubby yang bersungguh2 tak berkenan yaya berambut panjang. yaya ni kadang2 liat nak kasi kami ikat or braid her hair. kalau datang angin dia tak nak ikat rambut memang dia biarkan je rambut dia sampai tutup mata & kekadang masuk dalam mulut masa makan. annoying betul. tu yang aku selalu usik dia rambut macam singa, tapi dia sikit pun tak heran.

dah banyak kali pujuk dia potong rambut. mula2 dia kata tak nak, lepas tu dia kata OK, then dia tukar lagi tak nak. semalam dia kata dia nak buat rambut macam dora... straight cut rest an inch above shoulder length. dalam hati aku kata tak mungkin dapat buat macam tu sebab rambut yaya bukan betul2 lurus... agak ikal mayang with soft curls at the end. aku jeles betul dengan soft curls dia tu, mine masa kecil duly a bit unruly, macam berserabut gitu. tapi aku cubalah... cuma aku tak sampai hati nak potong sampai pendek... i just trim about 2 inch je... her previously layered hair cut jadi straight cut.

before
dah sikat berkali2 baru kemas skit

she wants to keep her long hair sebab nak jadi princess macam all the disney princesses tu kan

after

dan aku betul2 terkejut sebab her soft curls semua gone. huwaaa sayangnya. nampak gayanya kemungkinan besar dia mewarisi rambut aku dulu. dan kalau betullah jangkaan aku, kalau bukan sekarang, akan tiba masanya nanti all her soft curls will be gone for ever, just like mine. huhu... sob sob....

8 comments:

Jaja said...

kak lia, saya pun menyesal masa potong rambut qistina aritu.
mmg ler patah tumbuh ilang berganti, kan??
tapi nak tunggu yg curly2 tu ada balik, cam takde harapan je... :-(

Liasari said...

huwaaaa gitulah kira2nya jaja...nangis tak berlagu. suka soft curls dia tu, buat muka dia nampak lembut & ala2 princess gitu huhuhu...
tapi kan bila rambut pendek ni accentuate bentuk wajah... mcm qistina menyerlah kecomelan dia tu soo cute!

lemongrass said...

Nampak lagi tembam pulak muka Yaya with the short hair and nmpk more 'older' :-). But still very sweet!

eiseai said...

shantikkkk rambut yaya. so sweet and suits her age. kecik2 ni patut potong smart2 so that rambut tak overshadow yaya's body.

takpe...nanti it'll grow back :)

Liasari said...

puan sally,
harharhar...tulah kan dahlah badannya kecik kalau rambut mengerbang macam lion besar rambut dari tuan punya body *lol*

LG,
yup mula2 terkejut tengok effect short hair tu... nampak segar skit & true pipi dia nampak tembam, better!

azie said...

wahh..comel yaya..
salwa...skang dania pun xmo potong rambut.ayah dia sibuk nk anak rambut pjg..while mama suka pendek...erghh

Liasari said...

azie,
dah terbalik pulak ye? tak pernah tgk rupa dania berambut panjang, bagus juga tukar imej sesekali... heheb tapi kena rajin ikat or kemaskan rambut jgn berserabai mcm yaya sudahlah!

Liasari said...
This comment has been removed by the author.