Wednesday, 22 April 2009

Kids Update

i'm so lucky i have two kids yang have good appetite. both of them makan apa saja terutama masakan ku. walaupun masing2 ada selera yang berbeza but at least apa yang aku masak diaorang mesti makan. sekurang2nya aku tak perlu risau tentang pemakanan anak2 sampai kena crack my head or cari vitamin/appeton ke apa untuk tambah selera makan diaorang. macam anak2 kakak & adik aku ada yang susah betul nak makan. anak2 aku pulak adakalanya terlampu & terlebih suka makan sampai nak termuntah pun ada.

pada aku tak semestinya kena kasi diaorang makan nasi hari2. yang penting diaorang mesti ambil protein secukupnya. kalau kurangkan nasi lebih baik. cuma yaya ni sorang je yang buat aku risau sikit coz dia kekadang nak makan nasi kosong je without lauk. and she hates sayur tersangat amat even carrots! fahmi would take apa saja, even sayur hijau & taugeh yang mama dia cukup tak suka pun dia balun. ehh now i know yaya ni tak suka sayur sebab ikut aku agaknya. hmmm...

and the best thing bila anak2 dah makin membesar ni ialah diaorang boleh ikut serta tentukan menu apa for lunch/dinner kami. like last week yaya and fahmi asyik dok minta mama buatkan chicken chop with mashed potato. akhirnya hari sabtu lepas aku pergi cari boneless chicken thigh kat cold storage & buatkan chicken chop for our dinner. puas hati budak berdua tu makan.

semalam yaya minta aku buatkan lasagna lagi. emmm jawabnya hujung minggu ni kenalah cari mince chicken pulak ye? isnin baru2 ni aku buatkan fahmi brownies dengan chocolate chip on top sebab dah tak tahan hari2 dia mengharuk "bila mama nak buat kek coklat chip ni?" sampai tertidur dia tunggu brownies masak. rupa2nya brownies tu dia bawa bekal ke sekolah. ;-)

oh ya by the way fahmi ada outing ke taman cahaya seri alam sabtu ni, organised by his kindy. kindy dia ni ada branches kat sekitar shah alam, so all the kindies akan bergabung for the outing. and i have to find time to bring him out to buy his new school shoes kaler putih. punyalah perahsia anak teruna aku ni sampai notis senarai barang keperluan outing pun dia tak bagitau kat mama. itupun aku dapat tau sebab selongkar beg dia... boleh harap!

2 comments:

eiseai said...

itu lah. mula2 i thought i had to get appeton for amir since he didnt drink milk and was such a picky eater. but then when asyraf came along (either that or since he started daycare) he's been eating so much! alhamdulillah...although it gets a wee bit irritating when he asks for cookies the first thing in the morning.

Liasari said...

oh yess sometimes it does gets irritating bila asyik mengharuk nak makan sesuatu. but i guess i should be grateful coz my kids are eating well.
and i think bila dia ada makan 'berkawan' lebih seronok & berselera. except when they are at my mom's house diaorang bleh jadi lupa makan sbb seronok bermain with cousins & uncles... ughhh