Friday, 4 September 2009

14 Ramadhan 1430H - Cerita Kuih Raya


1/2 bulan lagi nak raya tapi aku dah siap 1 jenis kuih untuk raya kali ni. bukanlah bermakna aku ni excited sgt nak raya smpi pulun buat kuih awal, pada aku kalau ramadhan sepanjang tahun pun takpe, lagi aku suka. yang part raya ni hanyalah rekaan atau tradisi kita, puasa itu yang sebenar2nya ibadah.

tart nenas yang aku buat ni pun pasal memang dah ada peminat tetapnya saban tahun. kalau musim tak raya pun kadang2 aku buat juga memenuhi selera hubby & anak2. cuma aku buat awal sebab dah tau jadual penghujung ramadhan nanti lagi padat. tak suka dihambat with too many pending matters so i'd better get things done with sementara ada masa. aku pun tak bercadang nak buat kuih raya banyak jenis. last year i made 3 variety, kira banyaklah tu sebab sebelumnya tak ambil pusing sangat pasal nak buat kuih. kali ni aku cuma buat tart nenas aja. kuih ni memang confirm akan habis dipulun tuan rumah sendiri!

diaorang memang hantu tart nenas. last week dapat buat 80biji. itupun dah dekat 30biji habis. fahmi almost setiap hari nak makan tart nenas. dia kalah betul dengan tart nenas sampai at one extent dia nak break fast semata2 geram kat tart nenas. hubby dah endorsed tart nenas ni... tahun depan dia suruh buat jual. i just pursed my lips. semuanya nak dijual?!
satu balang ni muatlah dalam 50biji. esok off day, aku nak buat lagi untuk tambah stok rumah sendiri dan 1 balang untuk rumah my mom. ma dah cakap dia tak nak peningkan kepala fikir pasal kuih raya. nanti terperap dalam bekas kuih takde sapa nak makan. yang aku nak buatkan esok pun semata2 untuk santapan abah. sama macam hubby & anak2 ku, abah memang cukup suka tart nenas dari dulu sampailah sekarang, sama macam abah suka kek buah. aku kan anak, isteri & ibu mithali, yang jadi kegemaran abah, suami & anak2 aja yang aku utamakan. kuih lain minta mahap!!!

4 comments:

Puan nOLie said...

Order sebalang makcikkkkkkk

Liasari said...

kakak, awak keje ye today? haha haku cuti coz s'gor amik nuzul al-Quran.
huh sebalang ko mari lah amik sendirik

eiseai said...

cantik nya tart u lia :)

Liasari said...

sally,
haaa tu tunjuk tang cantik aja, yg garing2 masuk mulut! hahaha