saya masak gulai lemak pisang muda dengan ikan pari kering. gulai ini memang favourite saya sejak remaja lagi. dulu-dulu abah selalu beli aja di kedai. pisang ada banyak kat rumah. memang asalnya nak dibuat gulai. tapi hubby terbeli pisang yang dah hampir kekuningan. jadi saya peramkan saja biar dia masak sepenuhnya. the next day, hubby beli lagi sesisir pisang yang betul-betul muda. barulah boleh hendak saya gulaikan. itupun rasa gulai sedikit spoil sebab sesekali tergigit pisang yang sudah agak lembut dan manis rasanya. rupa-rupanya pada sesisir pisang yang baru dibeli juga ada beberapa biji yang dah hampir masak isinya.
pisang yang dah masak tu saya guna untuk hasilkan kek pisang. saya buat 3 adunan petang tadi untuk dibawa ke surau.
2 comments:
pisang?? eh, next time dtg je ambik kat umah liza nih.. arwah bapak liza tanam pokok pisang dan segala jenis pisang hidup subur nih.. sampai ada pisang yg we all xtau nama pun ada.. hehehehe
hahaha liza punyalah byk spesis pisang smpi x tau nama yek. ni sure makan x habis heheh
Post a Comment