Tuesday, 10 August 2010

Berborak Dengan Anak2

ahad lepas sungguhpun agak kurang sihat, larat juga saya meredah cold storage di subang parade nak top up stock frozen food. sambil2 tu saya ajak anak-anak berbual pasal puasa, minta idea kat diaorang pasal hidangan bersahur. amboi puasa pun belum lagi. tapi apa salahnya, kan dah di ambang ramadhan ni. saya saja nak psiko diaorang supaya di permulaan puasa tak ada yang mudah menyerah kalah.

lagipun saya sendiri putus idea pasal hidangan sahur diaorang nanti. kalau boleh biarlah food tu mengenyangkan tapi at the same time saya tahu dan sedar anak-anak saya ni kurang berselera bersahur, lebih2 lagi yaya. saya dah set dalam kepala antara barang yang tak boleh putus bekalan ialah bijirin coco crunch, susu dan roti gardenia butterscoth tu. kalau boleh saya nak mereka ambil protein dan kurangkan karbohidrat supaya mereka tak cepat lapar. bila saya throw out the idea makan nugget ayam untuk bersahur okay tak? cepat2 yaya kata okay je. tapi fahmi pulak mengeluh. kata dia " tak boleh ke kalau makan benda lain macam sosej ke?" terus cepat aja yaya menyambung "haa adik ada idea, apa kata kita buat campur-campur, ada nugget ada sosej... semua boleh makan" saya senyum je sambil tolak troli. pandai juga anak dara saya berdiplomasi. bukan soal makan yang jadi agenda utama saya. tapi yang pentingnya saya berjaya ajak mereka sama2 merencana puasa mereka, bukan sekadar mengikut arahan kita. memang betul mereka berpuasa sebab kita yang suruh, tapi bawa mereka sama2 dalam semua perancangan puasa supaya mereka tidak merasa terpaksa, faham dan seronok.

bila mereka dah seronok dibawa berbincang pasal hidangan sahur, penuh troli saya dengan makanan pilihan mereka. yaya sambar sepeket mini sweet bun, fahmi ambil double pack choco chip cookies yang mama dia boleh buat sendiri, lepas tu berebut pilih nugget ayam jenama apa yang dia suka dan 2 peket sosej ayam jenama ramli & ayamas. saya sendiri? tengok anak-anak berselera makan dah cukup buat saya kenyang ;-)

No comments: