Monday, 9 August 2010

Sore Throat & Cough

I’m on medication right now. Bukannya sakit teruk pun, it is just that saya kena jangkitan pharyngitis again! due to weeks of inhaling toxic residue from the paint kat office. My room di cat semula, tapi si kontraktor nak save cost punya pasal hentam pakai left over cat from previous renovation work. Cat tu dah terlampau lama sampai keluarkan bau hapak yang teramat. Akibatnya saya yang suffer. Hari2 saya lit up scented candle tapi bau cat lebih kuat menguasai ruang bilik kecil ni. Pasang ambi pur pun sama je, alih2 kepala saya yang sakit sebab tak tahan strong smell cat and ambi pur. Tau jelah hidung saya ni terover sensitive.

Tekak saya bengkak agaknya, nak telan air liur pun rasa sakit yang amat. Jadi saya diberi antibiotic which saya welcome sangat-sangat. Dah dekat nak puasa ni, saya tak mau sakit berpanjangan, semua orang pun begitu kan? Mesti nak badan sihat sentiasa supaya boleh jalani ibadah puasa dengan sempurna. Saya juga diberi multivitamin dan dipesan minum air banyak-banyak sebab blood pressure saya rendah. Has been that way sejak bertahun lamanya. That explains why saya sering rasa dizzy, nak pitam, kadang-kadang tengak duduk buat kerja tiba2 je lost balance, nafas pendek kekadang macam gasping for air pun ada. Orang pening sebab sakit darah tinggi, saya pening sebab tekanan darah rendah. Memang salah sendiri sebab kurang minum air agaknya. Itu harus saya akui. Bekerja dalam airconditioned office ni buat saya kurang dahaga. Bad habit, kena berubah for good.

My children pun tengah on the rebound after each kena attack by a bout of high fever. Now each dapat batuk-batuk. Sabtu lepas balik rumah my mum kami dijamu durian, rambutan dan manggis. Memang elok benarlah buat ubat orang demam kan? Nak salahkan siapa bila anak2 batuk tak berhenti? Salahkan orang2 dewasa yang suka guna phrase “alah rasa sikit buat ubat”… ye menjadi-jadi sungguh ‘ubat’ itu – penyakit terlebih kasih sayang! Puas hati atuk bila semua 7 orang cucu kandung dia berkumpul serentak. Habis segala permintaan cucu dipenuhi. Ada yang berbisik minta belikan nasi ayam madu, sanggup atuk redah dicarikannya. Cucu2 atuk jadikan kereta atuk barang mainan diaorang pun atuk tak marah, sampai seharian duk keluar masuk kereta sampai sakit telinga saya dengar bunyi pintu kereta dum dam dum dam. Agaknya kalau pintu kereta atuk tercabut pun atuk masih boleh ketawa. Cucu2 adalah kelemahan semua atuk dan nenek? Suatu hari nanti saya juga begitu agaknya jika panjang umur, insyaAllah.

Semalam, Ahad sempat juga kami sefamily berkunjung ke rumah keluarga azie di Gombak. Plan asal pagi itu sepatutnya saya join gotong royong membersihkan surau, tapi disebabkan batuk dan sore throat yang teruk sampai suara pun berubah, saya tak jadi ikut. Sekadar kirimkan 2 talam sandwich yang dibawa hubby. Sebelah petang takde agak lapang, bolehlah kami ke Gombak. Fahmi dan yaya pulun rambutan lagi. Saya perhatikan anak2 azie yang sebaya dengan anak2 saya sendiri, lebih kurang sama ligat dan lasak. Dania berani sungguh panjat atas motor atuk dia, tak lama lagi pandailah dia bawa motor :-)

Before I end today’s entry, saya nak ucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak kepada semua kawan-kawan dan silent readers. Semoga semua diberi kesihatan tubuh badan dan mental supaya dapat beribadah dengan sempurna. To all parents marilah kita didik anak2 kita berpuasa.

No comments: