Tuesday, 14 September 2010

Pil Chee Kit Teck Aun Turut Beraya

5 syawal saya sudah kembali bekerja. Ofis masih lengang, jalanraya apatah lagi. Saya keluar rumah jam 8.10minit pagi tadi, tetapi masih boleh reach office before 8.30am, which pada hari-hari biasa perkara ini sangat impossible untuk berlaku! Dalam hujan lebat pula tu. Yup, pagi tadi hujan turun selebat-lebatnya sejak jam 7 pagi. Alangkah bestnya bergulung dalam selimut tebal ... kalau tak kerja. Cemburu tengok anak-anak masih lena sebab sekolah mereka masih tutup. Paling untung is fahmi because he will only be going back to school next week. Yaya tentu tarik muncung panjang esok bila dia perlu bersiap ke sekolah.

how was your raya? musim raya begini dok berjalan dari rumah ke rumah pasti tak lepas dari menikmati juadah raya i.e. rendang, kuah kacang, ketupat dan sebagainya kan? lumrah di musim raya terutama di awal raya pasti ramai yang mengadu sakit perut dan cirit birit bukan? Maka dalam sibuk beraya, laku jugalah pil chee kit teck aun yang berharga seringgit lebih sebotol itu.

saya tidak terlepas daripada terkena bahang sakit perut. cuma tidak seteruk hubby yang had diarrhea berpanjangan sejak raya pertama sehingga malam tadi. sakit perut saya cuma sekali dua saja. itupun saya hampir pasti ianya berpunca daripada air berkarbonat yang saya minum masa beraya di rumah kawan hubby tempohari. sebab sejak raya saya masih lagi mampu mengawal makan, tidak makan sembarangan, secukup rasa saja. berat badan sepanjang puasa pun masih kekal (untuk sementara waktu ini ;-)). cuma perut agak kalah dengan air berkarbonat sebab dah bertahun lamanya saya tak amal minum air berkarbonat. tambahan kita baru saja rehatkan perut selama sebulan, bila tiba-tiba perut diterjah air bergas tentu cepat saja tindakbalasnya kan. after a few days dok sakit perut dan berulang ke tandas, akhirnya semalam hubby minta dibelikan pil chee kit teck aun.

cakap pasal air berkarbonat ni, saya perhatikan rata-rata orang johor memang suka hidangkan air bergas kepada tetamu di musim raya. masa mula-mula beraya dengan family hubby saya agak terkejut. pertama sebab kebiasaan di tempat saya tuan rumah akan bancuh sendiri minuman kordial. kedua, sebab bukankah air berkarbonat lebih mahal harganya berbanding kordial. agaknya berapa carton air berkarbonat setiap rumah di johor beli ye? terus membawa saya kepada rumusan berikut: jangan ingat orang kampung tak ada duit ye. lagi mewah daripada orang bandar tempat saya dibesarkan. rumusan seterusnya, kalau semua rumah hidangkan air berkarbonat no wonderlah lepas raya badan boleh naik. kaya dengan gula, bisa potong kaki ni! :-)

pesanan penaja, lepas ni mesti dapat banyak jemputan open house. jadi makan mesti cerewet juga ye, biar orang kata memilih, biar orang perli kata diet ke? jangan hentam semua atas alasan balas dendam. makanan boleh dicari, kesihatan tak boleh dibeli, penyakit tak datang sendiri, bila dah terkena jangan disesali. itu sendiri bikin punya masalah. jangan nanti sambil beraya pil chee kit teck aun tak lepas dari handbag or poket sudahlah. dan jangan lupa bersenam :-)

dah habis puasa ni, tasik di sekitar sri tilia dalam kawasan kediaman saya akan kembali dikunjungi 3 beranak yang paling setia memecah kesunyian pagi hari mengukur tasik setiap pagi ahad dan sabtu (jika off day).

2 comments:

Anonymous said...

To the poster a few posts above get your info right

Anonymous said...

view registry cleaner for less