Monday, 25 October 2010

Jalan-Jalan Cari Penat

Asyik cerita pasal makanan saja, kali ini cerita pasal jalan-jalan pula. Bukannya jalan-jalan bercuti tapi jalan-jalan menghadiri wedding sepupu hubby di Felda Lui, Serting, N9. Dah lama saya tak sampai ke Serting yang terletak di bawah daerah Jempol, tak saya duga perjalanannya sangat panjang dan jauh. Masa saya belum kahwin dulu memang kerap juga lalu Serting/Jempol sebab inilah laluan utama setiap kali kami balik ke Terengganu melalui Muadzam. Tapi semenjak saya berkahwin dan menetap di Shah Alam, laluan kami balik ke Terengganu sudah bertukar melalui lebuhraya Karak – LPT pula.

Kerana itulah saya agak terkejut bila mana jalan Bukit Putus, di Ulu Bendul, Kuala Pilah yang asalnya tak ubah seperti ular kena palu sudah berubah jadi jalan lurus macam lebuhraya. Jimat sedikit masa perjalanan tapi kalau ada lori di hadapan ataupun pemandu yang merangkak-rangkak pandu kereta mendaki bukit tetap tak boleh nak laju. Sabar sajalah.

Saya terlupa, kali ini kami mulakan perjalanan dari Shah Alam dan bukan dari Seremban. Jadi saya kurang persediaan mental bila perjalanan memakan masa yang terlalu lama and what’s more the bumpy ride. Kami bergerak dari rumah sekitar jam 10.30 pagi dan tiba di rumah pengantin hampir jam 2.30 petang. Itupun sebab kami berhenti solat Zuhur di masjid Bandar Baru Serting for about half an hour. That makes the journey a total of 3 1/2 hours ride! Kalau balik kampung hubby di Segamat pun paling lama baru 2 1/2 jam!

My children yang duduk di belakang pun bukan main gelisah dan resah sebab tak dapat nak bergerak. Keluar rumah dengan breakfast ala kadar, kami tak bawa bekal makanan ringan pun. Masuk separuh perjalanan masing-masing dah kelaparan tapi tak sampai-sampai juga ke rumah pengantin. Jadi bila dah resah gelisah macam tu, anak-anak saya pun apa lagi, bergurau senda lah kat belakang sampai bingit telinga kami dengar jeritan mereka. Dah penat bergurau diaorang bergaduh pulak sebab masing-masing berebut nak baring dalam kereta. Kalau kami pakai MPV bolehlah ambil seat sorang satu. Ini tidak, cuma kereta biasa je, belum mampu nak pakai MPV. Tak pasal-pasal kena jerkah dengan daddy. Kesian juga kat diaorang sebab kepenatan dan lenguh badan duduk lama dalam kereta. Bila sampai kat rumah pengantin masing-masing makan bertambah 2 pinggan seorang termasuk lah saya! *lol*

kalau dah pergi sekitar kuala pilah dah tentulah pemandangan sawah padi jadi halwa mata. sawah ini saya rasa is part of scenic yang ditawarkan oleh restoran warisan. single storey minangkabau building yang kelihatan itu adalah restoran warisan. besar dan luas restoran ini. saya tak pernah masuk restoran ini. berlatarbelakangkan bukit di belakangnya dan sawah padi terbentang luas sesuai kalau nak buat wedding reception. terletak berhampiran dengan pekan diraja Seri Menanti.
lepas tu mesti tak miss tengok rumah-rumah kampung yang bercirikan senibina minangkabau
kakak (maid saya yang berketurunan minangkabau) dengan yaya bukan main melekat bertepek macam loving sesangat. padahal diaorang ni kalau kat rumah selalu bergaduh. kalau time baik memang baik sangat, tapi bila bergaduh saya pun naik sakit hati. ni diaorang main kamera yang saya tinggalkan sementara saya dan hubby solat zohor di masjid serting.

p/s: sambil update blog sambil ber YM dengan kawan lama di Qatar. kalau tak kerana online malam ni agaknya sampai mati saya ingat dia masih di Perth, rupa-rupanya dah sampai Qatar! saya bila lagi? :-P

No comments: