Tuesday, 11 January 2011

Molten Chocolate Pudding? Cake?

Selalu tengok resipi dan tengok gambar je. Memang lah mengujakan with the runny chocolate sauce coming out from the pudding bila di potong. Tapi saya tak pernah buat sebab tak ada ramekins! Yelah semua resipi sebut masak pudding tu dalam ramekins, sedangkan saya tak ada. Padahal boleh je kalau masak dalam muffin pan yang bersaiz besar tu. Tapi sebab nak tunggu sampai ada ramekins juga, tu yang tak cuba buat langsung.

Dah banyak kali ushar nak beli ramekins tapi yang saya jumpa kat bahagian pinggan mangkuk semuanya mahal. Mahal lah ikut standard saya kalau sebiji ramekins tu harga lebih daripada RM10. Tapi kesabaran saya berbaloi juga bila saya jumpa a small kedai barang-barang bakeri di sunway kota damansara jual ramekins tu pada harga rm4 sebiji (kalau tak silap saya, lupa dah sebab seronok dapat murah sangat!!!). Saya ambil 3 biji, nak beli 6 tapi fulus terhad sebab banyak benda lain nak beli masa tu.

Saya rasmikan ramekins tu Ahad lepas dengan membuat molten chocolate pudding yang menjadi cake. Kenapa? Sebab saya sangat ragu-ragu dengan tahap kemasakkan (merosakkan bahasa!) pudding, jadi saya telah biarkan pudding lama sikit dalam oven that when the pudding comes out wap panas di dalamnya masih beredar menyebabkan pudding saya becomes a well done pudding (read: cake!). Pesan tok nenek, lain kali dengarlah cakap tok guru.

Yang ini pula saya bake the left over uncooked pudding mixture (yes, kalau tak nak bake semua boleh simpan dalam fridge) malam tadi bake betul-betul ikut tempoh masa yang disarankan.

Memang the middle part tu wobbly sangat tapi biarkan je. Sebab bila dah keluarkan dari oven pun masih ada wap panas dalam kek so it will continue to cook sehingga tinggal sebahagian kecil yang remain wobbly and runny. Maka yang ini barulah boleh dipanggil pudding ;-). Yummm... simply decadent and sinful!

1 comment:

Dasheila said...

waaaaaa....sedapnyaaaaa..