Monday, 4 July 2011

Cucur Udang & No.3

Pertama kali saya buat cucur udang untuk breakfast pagi ini. Kuih yang mudah macam ni pun jadi major milestone untuk saya, buat lawak je kan. Selalu nak makan beli je, sebab kalau buat sendiri pun belum tentu sedap. Nampak je simple, kacau tepung dengan air tapi rasa belum tentu sama. Entah apa craving saya tiba-tiba terasa nak cuba buat sendiri cucur udang. Pakai resipi yang jumpa kat internet... hmm oklah for first timer. Kalau setakat ikut resipi semata-mata bukan semua turn out menjadi. Certain thing nak kena ada pengubahsuaian sendiri baru menjadi. Buat kek lagi tedious boleh pulak, ni buat benda simple so-so je. I have no patience for simple things kah?



Lepas makan cucur udang kami pergi sekolah Fahmi. Ambil report card. Pertama kali nak jumpa his new class teacher Puan Rozina semenjak tukar kelas ni. Sepatutnya pukul 7 pagi lagi Fahmi dah kena ke sekolah, ada larian 1Murid 1Sukan tu yang serentak dibuat seluruh Malaysia kan. Tapi Fahmi dah cakap awal-awal, dia tak nak ikut larian tapi dia nak bangun awal untuk solat subuh. Aduhai sejuk perut mama awak ye kalau macam ni selalu ;-). Kami sampai kat sekolah dia pun dah pukul 11 pagi, selepas larian tamat. Beratur punyalah panjang kat luar kelas dia sebab ada parents yang lama berborak dengan cikgu. Jangan main-main, parents zaman sekarang banyak soaljawab dan sangat ambil berat walaupun anak baru darjah 1. Termasuklah saya.

Bila sampai giliran saya cikgu Rozina dah macam lost for words atau sebenarnya dia dah penat bercakap melayan parents. Saya tengok dia pun dah tak terkata, atau sebenarnya dia tengah berhati-hati merangka ayat takut silap cakap. Entah-entah dia dah dapat words pasal saya yang kuat komplen sampai hantar email panjang berjela kat HM. Kena pulak salah satu komplen saya tu berkait dengan dia! First words yang dia cakap lepas saya perkenalkan diri ialah dia minta maaf sebab ejaan nama anak saya pada report card belum sempat diperbetulkan. Erk... tergamam saya sekejap sebab tak sangka nota yang saya tulis tujukan kepada cikgu kelas lama dapat juga kat dia selepas handover task. Saya tengok kesan stapler saya masih ada tapi notanya dah dicabut. Hahah nak tergelak pun ada sebab saya sendiri sudah terlupa pasal kes nota tu. Mana saya tak marah, dah diberi sesalinan surat beranak tapi saya tengok ejaan nama anak saya pada semua dokumen rasmi sekolah langsung tak ikut ejaan sebenar. Habis di 'discount' huruf Z dan D double pada nama penuh Fahmi. Lain kali jangan pandai-pandai nak ubah, lari maksud nama dia.

Ok back to school... Tak banyak feedback dari cikgu Rozina pasal Fahmi. Semuanya dia kata OK. Baik, tak nakal, tak banyak cakap. Saya pulak tak puas hati, sebab part tak banyak cakap tu is quite alarming to me. Saya tak kisah kalau dia tak banyak berborak dengan kawan which is good if he pays attention to the teachers, tapi saya kisah kalau dia tak banyak bertanya - itu pun bermaksud tak banyak cakap juga kan? Hai sejak bila pula dia berubah jadi berat mulut ni? Masa kat kindy punyalah laser mulut sampai cikgu pun dia bahasa kan bila tak faham. As for his exam results, Alhamdulillah, he scored As for all 7 subjects taken. Cuma saya kurang berpuas hati sebab peratusan dia jatuh sedikit while markah subjek Matematik dan English dia pun kurang sedikit berbanding ujian bulan Mac dulu. Fahmi pun ada cakap, dia lebih suka subjek Sains daripada subjek lain. Memang maintain 100 pun Sains dia. Hmmm ni pengaruh baik TVIQ. Overall kedudukan dia no.3 dalam kelas of 42 students. Alhamdulillah, oklah tu setakat ini. Cuma mama dia yang rigid and sometimes can be too perfectionist ni dah mula bercadang nak bagi dia rigorous coaching and more exercise to do at home. Wehhh ingat-ingatlah anak kome tu baru darjah 1.

As a reward for his good result, kami pun bawalah anak-anak pergi makan kat luar at their favourite eatery Manhattan Fish Market kali ni dia Bukit Tinggi sebab daddy nak shopping kat JJ ada sale. Fahmi minta us treat him for an icecream, oklah sebab he did well in his exam kami pun bagi bukan 1 tapi 2 aiskrim!

Dan his PVP handheld game pun dah kami release dari 'kurungan' sebab he already proved to us game tu tak menggangu konsentrasi belajar. Si Yaya pun dah mula merungut asyik abang je dapat hadiah. Hmm tunggulah giliran awak next year, mama tak taulah awak esok macam mana sebab awak sebenarnya lagi ligat mulut berbanding abang dan belum nampak boleh terima konsep reward ni lagi.

Untuk Diana, ni dia resipi cucur udang. I believe ada banyak lagi resipi lain yang lebih baik rasanya. Anyway ini yang saya cuba kali pertama.

RESIPI CUCUR UDANG
Tepung gandum 2 cawan
2 sudu tepung beras
1 biji telur
Udang untuk hiasan
1 biji bawang besar (cincang) - saya tak letak
1 tangkai cili merah (cincang) - saya tak letak
Taugeh
Daun kuchai
Air
Serbuk kunyit
Garam
(saya tambah yis 1 sudu kecil)

1.Satukan semua tepung, sayur, cili, yis kedalam mangkuk.
2.Garam dibancuh bersama air.
3.Pecahkan telur ke dalam adunan dan tuangkan air sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati dan mendapat pes yang diinginkan (biar cair sedikit kalau terlalu pekat doh akan keras setelah masak dan susah lekang dari senduk.
4.Taburkan sedikit serbik kunyit dan kacau lagi.
5.Tuangkan minyak yang banyak dalam periuk dan panaskan senduk kedalam minyak
6.Sudukan adunan dalam senduk dan letak udang
7.Biarkan sehingga cucur terkeluar dari senduk dan masak hingga kuning.


SOS CILI

Bahan A
10 tangkai cili merah [buangkan biji]
1 cawan air
3 s/b cuka
1 ulas bawang putih [jika suka]
3 s/b sos tomato
2 s/b gula
garam

Bahan B
3 s/b air
1 s/b tepung jagung

Cara
1. Mesinkan semua bahan A sehingga halus.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Bancuhkan bahan B dan masukkan dalam adunan cili.
4. Masakkan sehingga nampak pekat. (kalau tak suka pekat, tak payah letak tepung jagung)
5. Tutup api dan hidangkan dengan cucur udang.

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kak share resepi cucur udang tueeeee ;-)

Liasari said...

okies, check it out ye ;-)