Wednesday, 6 July 2011

Ke'tumbuhan' Baru...

Bila saya sudah mula menulis hal-hal lain selain entry emo tangkap sentap itu bermakna emosi saya Alhamdulillah sudah boleh dikatakan back to ground level. Persetankanlah cakap-cakap orang di ofis pasal 'perceraian' saya dan soalan ala-ala melodi terjah tu. Tiap-tiap hari pergi ofis ada je soalan terjah kalau dilayan mau gugur jantung ni. Lantak koranglah buat gosip panas cerita sensasi, tak fikir langsung cakap-cakap korang tu melukakan perasaan orang.

My mil Alhamdulillah like I said before, sudah selamat menjalani pembedahan membuang sel-sel kanser. It was quite big size 6.5cmx5.1cmx3cm, hence it was staged at level 3. Tapi sebenarnya bukanlah semudah mengukur saiz saja boleh tentukan stage kanser. Saiz ketumbuhan itu adalah salah satu kayu pengukur, ada banyak lagi faktor lain i.e. whether the kanser dah spread ke organ-organ lain, how fast the sel multiply and so forth. For now, mil is still recuperating from the operation. After spending a week kat rumah saya, sekarang sudah beralih ke rumah my sil di sg long, cheras. Saya dengar mil dah berura-ura nak balik kampung pulak. Hai siapa pulak nak menjaga dia nanti. I told you my mil is one strong lady, bukan physically sahaja tetapi she is also a strong willed person. I guess hard work dan hard life makes what she is. Takde masa dia nak mengaduh sakit.

I just hope if she really gets her way and goes back to kampung, she will stay away from doing house chores. But knowing her takkannya dia nak duduk saja-saja. Just hope she don't overdo, lagi bagus kalau ada yang tolong uruskan hal rumah and makan minum. While she was here at my home bolehlah saya buat cara saya - sangat strict bab pantang makan minum ni okeh. Bila dah jauh tu, tak taulah.

Oh ya, saya pun ada ke'tumbuhan' baru di rumah. Ini pokok bunga telang atau pokok kacang telang. Dia ada bunga dan ada kacang in pods. Pokok ni dah lama saya idam-idamkan. Memang teringin sangat nak bela pokok ni sebab banyak khasiat. Bunganya boleh digunakan sebagai natural colouring dalam nasi kerabu dan kuih serimuka. The beans boleh buat ubat, cuma tak ingat ubat apa. Tanya je cik google sure dia boleh jawab. Saya dapat cari pokok ni pun secara kebetulan dalam bulan Mei lepas masa saya ambil cuti sakit. Dalam pada demam tu sempat juga pergi servis kereta. Balik dari servis kereta terus singgah nursery di kota damansara (sungai buloh) tu. Budak bangla dan indon yang jaga nursery duk ikut tanya cari apa. Saya cakap pokok bunga telang, haram dia tak kenal tapi boleh pulak dia jawab takde. Tak harap pun dia tahu, tapi dah gatal tanya, saya sebut jelah. Habis satu nursery dia saya keliling dari celah pokok kecil sampi pokok besar. Sampai melekat kat pokok lemon lah pulak. Akhirnya kerana tak putus asa mencari, saya jumpa juga 1 pokok telang ni dalam polibag dicelah-celah pokok bunga lain. Kat depan nursery je, entah macam mana boleh termiss tadi. Hmmph kalau percaya cakap budak bangla tu memang balik kempunan lah.

Sekarang dah transfer dalam pasu. Alhamdulillah daripada daunnya jarang-jarang sekarang makin lush dan tinggi. Bunga pun tak berhenti-henti keluar. Tapi belum pernah lagi saya petik untuk letak dalam masakan. Nantilah bila ada senang.

No comments: