Wednesday, 30 May 2012

Kek Lapis BumiOkay dah tengok rupa kek nya boleh agak tak kenapa ianya digelar kek lapis bumi?
Saya membuat spekulasi bahawa kek ini dinamakan sedemikian rupa kerana kombinasi warnanya yang menyamai warna wayar bumi - hijau/kuning dalam sistem pendawaian elektrik. Hak coklat tu mewakili warna wayar hidup ye puan-puan sekalian. Aduhaiii jangan ada yang takut nak makan pulak sebab nanti menyala badan ha ha ha.
Saya memang suka kek lapis Sarawak jenis kukus, lebih moist berbanding jenis bakar. Resipi kek lapis bumi ni diambil daripada blog hasue. Memang anak jati Sarawak jadi sudah tentu keknya sedap-sedap. Inilah kek lapis yang paling mudah dan cepat siap yang pernah saya buat. Daripada mengadun sampai mengukus ambil masa 1 jam sahaja menggunakan loyang segiempat 6inx6in sebab setiap lapisan cepat masak dan tak banyak lapis pun. Saya melapis sambil tonton drama Suits kat AXN. Can't miss this one, suka tengok cerita pasal lawyer ni. Dulu stuck dengan Ally McBeal. Suka dengan watak Harvey Specter yang sentiasa cool but I think he has a past, and Mike Ross his young assistant with a past too. Now Suits tinggal 2 episod je lagi.

Ok back to the cake. Bagi penghidap migrain macam saya boleh omit nescafe dan gantikan dengan serbuk koko untuk bahagian 'wayar hidup' tu ye. Sukatan nescafe terlalu banyak, akibatnya kepala saya sakit dan perut mula mengeluarkan gas-gas yang memualkan tekak. Should have follow my instinct and omit the nescafe altogether last night. My mistake.
Other than nescafe yang meninggalkan a non-pleasant effect to my body, the cake is awesome. Sangat sedap dan sangat moist. Love its velvety texture. Do give it a try. Resipi sila jenguk kat link di atas ye.

No comments: