Thursday, 28 June 2012

Lawak Sadis

Hanya tinggal 1 hari lagi sebelum saya meninggalkan ofis ini secara rasmi. The minute I reminded my boss about my departure masa awal bulan dulu tiba-tiba masa jadi begitu cepat berlalu. I went to see him the other day to discuss about my handing over tapi kena marah pulak dengan dia.

"You ni sengaja kan, buat masa cepat berjalan"
Aduhaiii saya pulak yang dipersalahkan? Kelakar betullah. Ini Lawak No.1
Masa tu saya agak kurang faham dan kurang sensitif membaca air muka, tona suara dan bahasa tubuhnya. Lurus je saya menjawab "Apa pulak saya, MASA tu bukan saya yang kontrol"
Dia acuh tak acuh je masa saya bagi briefed him. Raut muka dia bercampur baur, ada kelihatan macam annoyed je dengan saya, I thought I must have bored him so I cut the briefing short. And I left dengan rasa sebal. Tapi agak lega sedikit sebab akhirnya saya dengar sendiri dari mulut dia bersetuju saya hand over to a fellow director.

Petang tu masa balik saya bertembung dengan my colleague Mr RA yang ada family relation with my boss. I wanted to avoid him, because he has been avoiding me for a week. I think I know why, semua orang marahkan saya sekarang. Isyyy tension!
But he was in my way. Takde jalan lain redah jelah. Dia tegur "Bila last day?"
Saya yang terbawa-bawa perasaan lega tadi terus senyum menjawab "Bila-bila this week. Bos dah OK dah"
Mr RA berdecit sambil tersenyum kecil, "Mulut je kata OK, dalam hati menangis!" Ha ha ha. Ini Lawak No.2
Lepas RA cakap macam tu baru saya perasan. Hmm agaknyalah pasal tu tadi muka my bos suram. Padahal before saya masuk jumpa dia saya dengar mood dia happy sangat.

The next day I asked the HR Manager, Mr J to furnish me with acceptance resignation letter. but I was told my boss refused to sign the letter. His remarks were "Dia bukan berhenti, dia berehat". Hmmm Lawak No.3
Oh my, he's still living in denial.
Terus Mr J tak berani nak jumpa boss lagi dah. Instead, Mr J tries to pujuk saya supaya tak insist for the letter semata-mata sebab dia nak avoid being scold by the boss. Lawak No. 4. Crazy!!!

Semalam my boss's secretary, Mrs E pulak marah kat saya. Dia kata mood boss sangat teruk minggu ini. Semua benda yang berkaitan dengan saya dia tak mau sign. Kalau sign pun nampak sangat muka terpaksa. Lawak No.5

Semalam juga saya edarkan cenderahati kepada anak-anak buah saya. Only for the girls. Takdelah ramai pun, 6 orang je girls. Pelik ke? Mereka cakap "Patutnya kitaorang yang bagi puan hadiah". Oh pleaseee dengan orang lain awak bolehlah buat macam tu. The gift adalah tanda terima kasih saya kepada mereka atas sokongan mereka selama ini. Without them siapalah saya.

Berbulan juga saya dok fikir apa nak beri pada mereka. Akhirnya I settled for tudung. Saya tahu mereka admire sangat koleksi-koleksi tudung yang saya pakai padahal bukanlah branded pun. Tapi mereka tak pernah cakap directly. Orang lain yang beritahu. That's what I like about them, they work seikhlasnya, takde ayat-ayat membodek atau memuji sebab saya tak suka orang kaki bodek.

Dah pilih-pilih tudung tempohari tiba-tiba rasa sayang pulak nak bagi sebab semuanya cantik-cantik! Saya pilih ikut selera saya. Haruslah cantik! (*_^). Tapi saya ingatkan diri. Kalau nak beri hadiah pada orang, berilah sesuatu yang paling kita sayang atau sukai. So pergilah kamu wahai tudungs.

Semalam masa saya beri gift tu saya rasa puas lihat mereka semua tersentuh dengan pemberian saya. Semua mata berkaca. Saya senyum puas. Saya kan memang pandai buat little surprise macam ni. Seronok kan dapat menyentuh hati orang?

Tapi saya silap. Bila saya sangka sayalah paling bijak pull out a surprise like that for them, rupa-rupanya what they give back in return jauh lebih menusuk ke dalam ahti saya.

Pagi ini sesampainya dekat ofis, terteleng-teleng leher saya melihat kelibat the girls seorang demi seorang. Semuanya berpakat pakai tudung yang saya beri semalam!
Satu kejutan balas untuk saya.
And all of them looked sooo beautiful, just the way I imagine they'd be.
Saya senyum sampai ke telinga sambil ketawa seorang. With tears welled in my eyes but I quickly blinked them away.
I don't know how to describe the way I feel right now. I am happy, I am pleased. I feel appreciated.
Ucapan terima kasih semalam tidak sama nilainya dengan memakai tudung pemberian saya hari ini. A small gesture like that could touch my heart very deeply. And unearth the real feeling inside me yang saya cuba conceal dengan senyuman dan ketawa sepanjang 1 bulan terakhir ini.

I am sad. Really really sad.
But I'm so grateful for the 10 years full of rainbow, rain, storm and thunder.
I grew up. A lot.
Thank you. Thank you Allah.

5 comments:

Ayu said...

Baca post ni terasa segala jenis emosi. I don't know you personally kak, but I have a feeling that you are one dedicated & lovable boss. Apapun keputusan, semoga akak bahagia :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nie sambungan dari kes hari tue yer kak .. sabar yer kak ... nak resign pun mcm2 dugaan

Just Cakes said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Liasari said...

Ayu,
"Baca post ni terasa segala jenis emosi". Honestly I'm not a gud writer, I'm not gud with words kadang sendiri baca pun pening. I just go with the flow. but for u to be able to feel me is the best compliment I had for the day. Tq kerana sudi memahami.

Liasari said...

Diana,
Yup ini sambungan... atau mungkin penamat...? Cubaan je tu nak menduga sejauh mana kuatnya hati ;-)