Tuesday, 26 June 2012

Lelaki 'Budiman'

Sampai rumah semalam sudah agak lewat. Hampir jam 8 malam dan hari pun sudah gelap. Bertambah gelap dan malap bila bekalan elektrik terputus waktu saya belum pun tiba di rumah. Haisyyy... kacau betul. Dah lah belum mandi dan belum berbuka puasa.

Maka berbuka puasalah saya ditemani hubby dan anak-anak dalam samar cahaya lilin. Mujurlah saya suka kumpul lilin. Dulu masa saya sibuk beli lilin berwarna warni ikea ada orang bising. Tapi terbukti lilin-lilin itu berguna kan?

Jadi dalam kesamaran kami 4 beranak menikmati makanan sambil berborak. Hubby dan Fahmi were talking about something bila tiba-tiba saya dengar hubby puji dia 'Lelaki Budiman'. Sudah dua kali hubby gelar Fahmi sebagai 'Lelaki Budiman'. Dan kedua-dua kalinya saya dengar cik Yaya menyampuk "... dengan impiana". Terdiam kejap saya.

Kali pertama dengar dulu saya buat tak hirau walaupun ada terbit rasa pelik. Masuk kali kedua ni saya tersenyum faham. Ada point untuk ketawa malam ni hihihi.

Saya cuit hubby "Dengar tak dia cakap apa?"
Hubby dah tersenyum.
Tiba-tiba cik Yaya tambah "... dengan senja sekali"
Saya jeling hubby, sama-sama faham. Terus kami ketawa tanpa suara.
Saya tanya Yaya, "Adik tau tak apa maksud Daddy cakap lelaki budiman tu?"
Dengan muka tak selambanya dia repeat lagi "impiana dan senja"
Hubby menambah "masuklah suria sekali", berderai ketawa kami. Jahat sungguh mama dan daddy ni ketawakan anak sendiri.
Mau nya kami tak ketawa. Gelihati dengan gelagat Yaya ni, dia salah faham sebenarnya.
When hubby says 'lelaki budiman' he was refering to Malay translation of 'a gentleman'. But cik Yaya yang mulut bertih goreng ni instead of bertanya kalau tak faham, main ikut sedap dia menyampuk.
Untuk pengetahuan semua rumah-rumah di perumahan kami ni ada 9 jenis rekabentuk yang dinamakan sebagai Anggun, Bayu (rumah kami), Raya, Embun, Tilia, Suria, Senja, Impiana dan.... Budiman.
Jadi, bila hubby dok sebut 'Lelaki Budiman'... cik Yaya ni dengan confident nya menyangka hubby was refering to jenis rekabentuk rumah kat sini. Tu yang dia menambah Impiana dan Senja sekali lah! kih kih kih

Sudahnya, tersenyum malu cik Yaya dalam gelap.

No comments: