Thursday, 13 December 2012

Ikan Landong Wujud kah?

Dah siap masak. Apa lagi, asam pedas lah. Hidangan asam pedas dah macam hidangan wajib kat rumah kami ni. Seminggu sekali ada 2 minggu sekali mesti repeat lauk asam pedas.

Pembawaan dari keluarga belah  mentua juga kot sebab mereka kan orang Johor. Wajib tau makan asam pedas kalau tidak umpama tak cukup syarat jadi orang Johor. Kalau keluarga belah saya memang tak reti makan asam pedas. In fact my mom tak pernah pun masak asam pedas sehingga lah mr hubby masuk dalam keluarga kami. Lauk pauk dalam keluarga belah saya adalah kombinasi selera pantai timur dan Negeri Sembilan. Kalau sebut masak lemak cili api tu memang kami familiar sangat. Masak kurma ke kan. Jadi bila kahwin dengan mr hubby automatik saya kena belajar masak asam pedas.

Hari ini pergi kedai jumpa ikan Landong. Errrr... ahkak sedikit musykil ada ke wujud ikan ni? Sebab tokey kedai yang cakap ni ikan landong. Isinya lembut. Saya bukannya kenal sangat nama-nama ikan ni. Yang biasa masak tu kita tau lah hehehe. Sekilo RM12, ikannya tak besar sangat ambil 2 ekor bayar RM7.90. Selalu buat asam pedas ikan pari memang licin dikerjakan. Hari ni takde rezeki nak makan ikan pari, ikan landong pun bolehlah. Selain ikan pari saya pernah masak asam pedas guna ikan jenahak dan ikan delah yang jenis bersisik dengan kulitnya bergaris merah, kuning sebelah atas dan isinya pun lembut sangat. Since sekarang jarang pergi market jauh-jauh jadi apa yang ada kat kedai depan rumah itu jelah yang kita lauk kan. 

Sayur wajib ada. Kalau selalu masak sayur kampung hari ini masak sayur omputih pulak. Saya kan tak pandai sangat nak makan sayur-sayur kampung. Bukan tak makan. Makan juga malah saya paling suka ulam daun selom dan daun kaduk di masak sambal kayu. Sayur-sayur lain macam kangkung, bayam, terung ke, peria lagi lah saya tak sentuh, hatta bendi dan taugeh pun ahkak tak makan. Kadang ambil rasa juga kangkung dan bayam tu, buat-buat tak sedar masuk mulut. Cuba bagi brokoli... suruh ratah saja pun saya mau. Jadi hari ini masak tumis sayur-sayur omputih macam brokoli, baby corn dan carrot dengan cendawan shiitake lebihan buat pasta semalam. Sayur-sayur semua saya celur dulu kemudian baru gaul dengan shiitake yang ditumis dengan bawang putih ketuk dan diperisakan dengan stok ayam serta sedikit sos tiram.

Dah cukuplah lauk hari ni. Kalau berbaki sempatlah merasa buka puasa petang nanti. Kalau tidak kubuat je pasta carbonara sekali lagi untuk diri sendiri, habis cerita. Jangan sesapa nak jeles! ;-) Kat rumah ni apa yang saya makan confirm semua orang berebut nak sama walaupun mereka dah ada hidangan masing-masing. Tak tau kenapa... ahkak musykil yang amat.

No comments: