Monday, 17 December 2012

Millet... Berebut Makanan Burung ;-)

Have you ever heard of millet? I couldn't find the malay word for it. Check dalam kamus DBP pun cuma diberi tafsiran makna - tumbuhan yang menghasilkan dengan banyaknya biji-biji yang kecil; bijirin - sumber kamus dwibahasa DBP.


Kita panggil millet jelah ye tak payah pening kepala. Millet lebih terkenal sebagai bijiran makanan burung. Fahmi kata dedak... ada ka patut hehehe. Ditanam secara besar-besaran di negara-negara miskin terutamanya di benua Afrika. Ianya makanan ruji penduduk di sana serta terkenal juga dalam masakan India. Bijiannya sebesar gula kasar, berwarna kuning jagung. Bila dimasak secara merenih dengan air atau stok ia akan kembang dan lembut, menghasilkan tekstur yang mushy seperti risotto. Atau pendek kata macam nestum budak lah senang cakap. Lerrr udah lah makanan burung, bila dimasak ghopa makanan budok pun nak telan juge? Ehhhhh jangan pandang rendah makanan burung ni ye. Khasiatnya tak terduga. Bagus untuk mengurangkan serangan migrain, protect against breast cancer, elakkan serangan jantung, menurunkan kadar kolestrol dalam badan, malah bagus juga untuk mengawal berat badan kerana sifatnya yang rendah kalori dan berserat. Sedap ke? Uihhhh jangan cakap... saya buat millet cakes atau pegedil makan seketul tak cukup dikkkk... nak lagi dan lagi dan lagiiiiii! Huk oloh.Lunch hari Ahad, makan pegedil millet dengan straganoff ayam dan salad daun rocket. Uihhh umpama cakap Chef Joe rasa meletup-letup dalam mulut. Hahaha over hiperbola mak!

Sedikit renyah nak sediakan pegedil millet ni. Dah masak kembang kena sejukkan sebentar. Kemudian saya letak lobak merah yang diparut, daun sup yang dihiris kasar, 2 sudu kecil serbuk kari, garam sedikit kemudian bentukkan bulat dan leperkan. Nak goreng kena sejukkan dulu. Kemudian salut dengan telur dan goreng macam goreng pegedil. Kena banyak sabar sebab kalau millet tak bersalut telur dia boleh melekat pada kuali. Apapun it taste so good you want to make it again and again! Saya sendiri rasa terkejut dengan rasanya yang sedap. Macam makan keropok twisties perisa barbeque gitu. Serius!

Mana nak cari millet? Kat Giant ada jual. Atau cold storage. Pergi cari di section organic food. Millet sebekas kecil tu dalam 200gm dijual pada harga RM2++ di Giant while di cold storage dijual mahal sikit RM3.99 kalau tak silap. Apapun it taste better than quinoa yang lebih 4 kali ganda mahal tu. Owhhh quinoa pun saya cuba tapi... mmphh... uhh... susah nak telan you! Nantilah cerita lain ye.No comments: