Wednesday, 9 January 2013

Telur Masak Lemak Cili Api


Masa kecil dulu, kalau Ma nak suruh saya makan nasi, she will goreng tempe for me. Sure saya makan nasi punya. Sekarang, kalau saya nak make Yaya eat rice, saya akan masak lauk ini.
Ini lauk favourite dia. Kalau ada Telur Masak Lemak Cili Api ni, dia boleh makan bertambah 3 pinggan. Tengahari makan nasi, malam pun makan nasi juga. Kuah lemak sure banjir dalam pinggan. Abang dia pun sama. Pasal tu sekali masak saya akan letak 8 biji telur ayam. Untuk mereka saja reserved kan 2-3 biji seorang untuk 2 kali makan. Bakinya untuk mr hubby dan cik pembantu rumah. Saya takde pun tak apa.

Asalnya resipi ini guna telur itik. Tapi bukan senang nak cari telur itik. Kena rajin pergi pasar malam or pasar tani. Itupun banyak kali terkena dalam seraga telur itik 8 biji, 6 daripadanya busuk... yang elok cuma 2 biji saja. Pulak tu pembeli tak dibenarkan memilih, kena ambil apa saja yang dah dilonggokkan dalam raga. Tak tau lah macam mana orang meniaga macam tu, benda yang rosak pun dijual. Undang-undang mana depa pakai. Di mana keberkatannya?

Hari ini saya blank. Tak tau nak masak apa. Ikut tekak sendiri nak makan daun-daun je. Kumasak sardin kang kena cap pemalas pulok. Uwarghhhh...No comments: