Monday, 10 June 2013

Anekdot: Superman Je Pakai Underwear Kat Luar

Ini kisah seorang budak lelaki bertuah di waktu cuti sekolah. Yang kebosanan menunggu gilirannya untuk main gamnes kat PC. Almaklum PC sebiji je, yang nak main ada 3 orang. Laptop sudah 'kabur' (hilang dicopet orang). Dalam kebosanan dia disuruh main PSP tapi enggan. Jadi mundar mandirlah dia dalam bilik, pulang balik pulang balik disekitar bakul baju yang sudah siap berlipat. Umpama orang sedang tawaf pun ada lagaknya. Dalam ulang alik bertawaf, 'sesuatu' menarik perhatiannya. Sesekali dia menjeling Maknya, terdetik ingin bertanya tapi ada rasa cuak beraja di hati.

Orang bijak pandai kata 'curiosity' is a form of learning, exploring and unveiling new secrets terutama di kalangan kanak-kanak kan? Dan barangkali budak lelaki ini mendapat inspirasi daripada kata-kata si bijak Albert Einstein, "The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing", ye good enough reason sangatlah kan sampai tak agak-agak maka dia pun gather his courage dan bertanya kepada Maknya.


Budak lelaki bertuah : Tak pernah tengok pun mak pakai bra yang warna merah ni. Bila masa mak pakai?

Ok. Terima kasih mr Einstein. Merah padam muka mak budak bertuah. Soalan budak lelaki bertuah memang tahap tak agak-agak sangat kan? Mak budak bertuah contemplating between genyeh mulut budak lelaki bertuah dengan berus or beri jawapan yang serius lagi logik. After all, anda tidak boleh membunuh keinginan ingin tahu seorang kanak-kanak yang selalu bersifat tulus dan telus for fear that he/she will find answers dari sumber-sumber yang diragui. Jadi mak budak bertuah cuba menjawab sebaik-baiknya walau dalam menaham geram. Grrrrr...

Mak budak lelaki bertuah: Budak lelaki bertuah!!!(panggilan manja sudah diubah) Apa awak ingat mak awak ni Superman ke pakai spenda merah kat luar. Takkan mak awak nak tayang pakai underwear kat luar juga. Kita (yang bukan Superman) pakai underwear kat dalam memanglah orang tak pernah nampak.

Budak bertuah tersenyum malu. Dia tak perasan pipi maknya juga sudah hampir sama merah dengan 'objek' yang menjadi 'subjek'.

Orang kata, "Curiosity killed the cat". Sebab itu orang tua-tua pesan jangan suka menyibuk. You may be causing yourself problems trying to find out things you don't need to know.

Well, saya kata, dalam hal di atas, si anak kucing bukan membawa masalah kepada dirinya by being curios, tetapi telah menyebabkan emak kucing bermasalah trying to explains things that her baby kitten should not know.

Oh btw, mak kucing nak buat clarification. Sebenarnya objek tadi bukan berwarna merah pun. It's salmon pink. But boys sama juga dengan men, hanya kenal warna primer dan warna sekunder je.


Mother's how do you deal with your childrens curiosity?









3 comments:

syaz said...

kak, ini kelakarrr hahahaha!! pengajarannya lain kali jgn biarkan dia boring ;P curious kat bnda2 tak patut pula ;)

Puan nOLie said...

hahhaha choiiii betul soklan heheh...tapi budak budak neih kalau kita tak jawab...lagi meleret pulak soklan nyer kang heheh

Liasari said...

syaz,

tu yang payah tu. nak kena tampal 'no entry' kat pintu bilik macam ni.


puan nolie,

hahaha mau x terkejut badak anak kau tya soklan mcm tu. budak bertuah ni mmg suka tya soklan luar alam! bersabar jelah