Monday, 3 June 2013

Edisi Sentap

Welcome June!


Bukan orang, tapi bulan. Sudahpun masuk setengah tahun... or sudahpun berlalu 5 bulan pertama tahun ini.
Sekejap je kan? Dalam sebulan lagi nak masuk Ramadhan pulak.



Saya adalah sangat pemalas nak update blog sekarang. Malas nak duduk depan PC menaip entry. Sebab tangan kanan sentiasa sakit dari bahu hingga ke lengan. Setakat ini belum pernah 1 hari pun cuti sakit ni. Saya memang kurangkan buat apa-apa kerja guna tangan kanan. Sekarang kalau berjalan pun sangkut handbag kat bahu kiri. Dulu-dulu adalah terasa canggung. Tali handbag mesti mau melurut. Lepas tu kalau nak ambil barang pun agak terkial-kial sikit sebab selalu toleh kanan, now toleh kiri. Tapi omputih kata 'practice makes perfect' kan? Lama-lama sudah biasa. Nampak berbeza gitu. Bahu kiri dan tali handbag sudah semakin mesra dan serasi bersama (*_^).


Ada masa bila sakit tu tak terasa saya pun duduk cokoh depan PC. Tengok updates blog kawan-kawan. Scroll sana sini. Dapat sekali dua kali pegang mouse, tak sampai berapa minit bahu start lenguh dan sakit itu akan menjalar hingga ke lengan. No, no... it's not 'carpal tunnel syndrome' sebab sindrom yang itu menyerang bahagian pergelangan tangan. Yang ini lain, from shoulder towards lengan saja. My wrist ok, baik-baik saja. Mungkin saya perlu pergi visit my doctor sekali lagi. All the while been given ubat tahan sakit dan vitamin B untuk saraf saja. Diagnosenya tetap sama... muscle inflamation, muscle pain. Itu saja. Time buat kerja keras saya rasa boleh terima juga. Tapi time saya abstain from taking any job tapi masih juga sakit, apa kes? Like now, while typing this entry sakit tau. Tapi tahan je. Sebab blog ni nanti bersawang pulak. Kan bagus kalau blog ni boleh diupdate secara alih suara menjadi tulisan? Senang kerja. Kansss? Yup, teknologi memang menyenangkan kerja.


Pasal teknologi ni pun saya adalah sedikit sentap dengan statement seorang teman. Gara-gara saya tidak mempunyai WhatsApp. Ok honestly saya bukanlah seorang yang mengejar teknologi. Saya sangat konservatif when it comes to technology. When everybody embraced technology, saya mengelak diri daripadanya. Contoh, facebook. Masa orang dok sibuk berfesbuk saya masih setia dengan YM. Kawan-kawan dok 'giat' kita suruh buat akaun fesbuk, saya buat dunno. Saya eventually buat juga akaun fesbuk tapi tak pernah aktif. Tak rasa menarik pun. Kawan-kawan sibuk duk tag nama kita, dapat notification kat email saya buat dunno, tak terkesan sikit pun. Until 2 years ago, in late November 2011 barulah saya bergiat aktif sedikit. Untuk update gambar-gambar kek saya masih setia dengan blog.


Zaman sekarang orang dah boleh berfesbuk secara mobile kan? Everything is on the go. Dengan mobile phones yang canggih manggih sekarang ni segalanya mungkin. Tapi saya, tetap begini. Masih lagi setia menggunakan handphone hanya untuk buat call atau sms sahaja. Dulu bila semua kawan-kawan pakai blackberry ada juga yang racun saya pakai blackberry. Senang kata mereka, sms percuma. Tapi ahkak ni seorang yang konservatif. Lagi suka kalau tak mudah nak reach me! Nanti korang takde kerja lain asyik nak chit chat je. Almaklum sms free!


Dan sekarang ini pun sudah ada WhatsApp. Ramailah kawan-kawan guna WhatsApp ni. Mr Hubby baru je guna WhatsApp. Saya? Non-ado. WhatsApp ni pada saya jadi tempat chit-chatting je. Boleh buat group sekian-sekian juga kan. Sebab free, jadi bebas bersms kadang benda yang tak penting pun nak tulis. Jadilah ia satu kemudahan ber chit chatting. Ok saya tak nafikan untuk hal kerja pun bermanfaat. Yang menyampah tu kadang bunyi mesej WhatsApp masuk menderu-deru macam komen kat fb... tottt tettt tottt tettt non-stop pulak menggangu waktu bersama keluarga. Bukan saya punyalah sebab saya non-ado... 'orang sebelah saya yang ada WhatsApp' tu yang punya. Grrr...


Dan membawa kepada kisah ini. Seorang kakak (bukan kakak saya, kakak orang) sms saya tadi tanya, "...ko ada WhatsApp tak?". Saya pakai handphone model biasa-biasa je sekadar nokia C5 tu je pun memang lah tak boleh register WhatsApp pun. Tapi saya tak pernah kisah pun pakai handphone cikai sebab saya memang tak gemar handphone besar gedabak - BB ke, samsung galaxy ke apa ke. Saya pakai handphone sebab mudah nak call dan sms saja bukan untuk tujuan lain. Sekian! Kalau jenis yang pakai iPad tu lagilah, agak kalau nak jawab call apa rasa kena tepek iPad besar gedabak tu kat telinga? Kan kena beli/pakai handphone juga kan?


Jadi saya jawablah kat kakak ni, "... saya pakai handphone biasa je, takde WhatsApp". Dah, malas nak bersoal jawab kata tak suka teknologi ke hapa ke kan. Tiba-tiba dia reply begini, "... ehhhh takkan tokey sengkek sangat kot?"  ... Warghhhhhhhhhhhhhh!!!! Rasa nak tercampak cokia C5 dari tangan. Maunya mak tak meroyan. Hamboiiiiiii jari jemari ko memang takde insuran ye kakak?  Mana kau tau aku tak mampu nak pakai gadget canggih? Kalau setakat beli gadget canggih pakai swipe kad kredit atau buat 12 months zero interest installment tu toksah nak verlagak lah kan. Malas nak cakaplah kan, kalaupun saya nak tunjuk kemampuan, sebab sengkek tu = tak mampu/cemekin tak berduit sangat... daripada saya pakai samsung galaxy tab ke bagus lagi saya pakai handphone jenama Vertu yang harga paling kokak pun RM16k... limited edition hanya boleh didapati di UK saja. Itu baru kelassssss... baru orang terbeliak biji mata nampak 'KO MAMPU' sebab semua orang tau harga dia belasan ribu.  Tapi buat apa kan berabis duit sebab fungsi nya tetap sama untuk call dan sms. Dan oh ya, lagi satu... janganlah ingat buat kek ni boleh kaya sekelip mata. Terutama kalau berbisnes sesama orang kita ni, masa order nak design yang vavavooommm sangat, siap bagi contoh kek mat salleh. Tapi bila kita bagi harga macam-macam respon yang kita dapat. Semua nak murah tapi nak kek hebat. Kalau beli kat kedai kek tu takde pulak tawar menawar kan?


Saya adalah tersangat sentap. Nak bercakap tu agak-agaklah kan. Jangan main boh je. Cakap jangan sampai merendahkan orang, atau lebih teruk lagi menghina. Kita tak tau kelebihan atau kekurangan orang. Agak kau ingat semua orang yang tak pakai gadget canggih tu semua cemekin dari kau ke? Belum tentu kan? Mungkin dia jenis yang tak gilakan gadget. Mungkin dia jenis yang suka berbaju cantik, fabrik chiffon silk edisi ekslusif yang kalau kau pergi kat Jakel atau Euro Moda depa simpan dalam bilik khas, depa tak buka kat sebarang orang masuk tau! Kau hado? Pastu baju letak manik lebat ... dari jauh sudah berkilau-kilau... bling blinggg gitu. Ha ha ha... Atau mungkin dia seorang yang suka mengumpul koleksi kasut berjenama atau tidak berjenama atau ada hati mau lawan koleksi kasut Imelda Marcos. Ha ha ha. Kannnnn... kalau aku cakap gitu tak bernanah telinga kau? Kannn... tak pasal-pasal keluar entry edisi sentap. Dan lepas itu kakak tu ada mesej lagi. Tapi tak kuasalah saya nak jawab. Lantaklah dia, nanti esok-esok baru saya jawab. Almaklum gadget murah lambat sikit te he he he. Tulah, orang tua-tua selalu pesan jangan dijolok sarang tebuan. Dia menyengat! Kan tak pasal-pasal pembaca-pembaca blog saya yang baik-baik belaka terpaksa tadah mata baca. He he he...


Sudah-sudahlah sentap. Kita terapi mata, hati dan minda melihat kehijauan. Bayangkan anda mendengar deruan halus air sungai ini ye. Tentu sejuk je hati dan telinga. ;-)


photo taken in May ;-) @ Janda Baik, Pahang



Gambar di atas adalah contoh sekeping gambar daripada berpuluh gambar taken masa berkelah di Janda Baik, Pahang. Satu-satunya gambar yang berjaya saya edit (letak watermark je pun), sebab nak edit tu pun perision yang saya guna tidak memberikan kerjasama yang baik. Terlalu lama masa diambil hingga lenguh tangan kananku. Jadi berpuas hatilah dengan hanya 1 gambar saja.



3 comments:

syaz said...

hehe, mmg betul2 sentap ni pasal panjang nau entry ni haha ;) pasal gadget2 ni, kita guna apa yg sesuai dgn lifestyle kita dahla kan. kalau depa jenis suka berchit-chatting tu, haa guna la BBM ke whatsapp ke, install byk2 apps chatting2 pun masih rasa tak cukup.

pasal lengan akak tu, maybe akak cuba consult dr lain pulak..? sebab takut2 brachial plexus akak yg injured. my aunt pernah kena. intervertebral disc dia slipped then compress the nerves yg kuar dr vertebrae (forming brachial plexus).. nerves tu pergi ke lengan, so lengan dialah yg sakit..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahaiiii ..sabojelah ... relek kak .. kak rajin2 updates bloggg.. winduuu tgk gmbr masakan kak ;-)

Liasari said...

Syaz,

hahaha kans sentap sangat! ;-)

brachial plexus? hmm benda baru ni, baru ni dengar. salah satu effect slipped disc ye? ayoyo genrun pulak. tenkiu for the info syaz. ni yg sayang dgn bakal doc sorang ni... i will surely search more on this.

Diana,

Hahah sabo lagi nih lepas geram kat blog je. Masak tak semenggah skrg ni tu yg malas je nak tempek gambo! ;-)