Sunday, 28 July 2013

19 Ramadhan 1434H - Ke Makam Bonda

Ke Makam Bonda ~ Usman Awang


Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tegak berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan 
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja menghantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabdian
Insan kerdil mengadap Tuhan

Begitu bakti kami semaikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan
Satu sajak karya sasterawan negara yang cukup popular dikalangan pelajar-pelajar sastera mahupun penggemar karya sastera. Sajak yang ada dalam teks sastera saya dulu. Inilah sajak yang saya cukup hafal suatu masa dulu kerana inilah sajaknya yang pernah saya deklamasikan dan menang pula dalam pertandingan tersebut. Zaman sekolah dulu cukup minat dengan deklamasi sajak, tulis sajak, berbalas pantun bagai ni kan (*_^). Tersangatlah jiwangnya saya ni! Dulu-dulu rajinlah tulis puisi sesaja suka-suka layan jiwang, kadang sebab kena masuk pertanding menulis puisi. Tapi kalau suruh deklamasi sajak saya lebih suka pilih puisi yang bernada keras (strong) sedikit, ala-ala perjuangan sebab saya suka nada yang dramatik.


Ok dah melalut! Kalau dilayan kelaut jadinya.
Balik kampung hubby semalam dan pagi ni kami ziarah pusara arwah mak (mil saya). Tu yang serta merta saya teringatkan puisi Usman Awang, Ke Makam Bonda tu. Cuma bezanya pusara mak tak naik lalang. Elok terjaga. Batu nisan sudah naik, cuma nak kena betulkan sebab tukang buat nisan tersilap tulis tarikh meninggal. Dari cerita kakak ipar ada seorang anak kampung ni yang rajin tolong bersihkan pusara mak setiap kali dia ziarah pusara saudara dia. Masa kami ke sana pun bila dah nak balik terserempak dengan dia tapi dari jauh saja. Moga Allah merahmatinya. 


Saya teringat kata-kata seorang ustaz, dalam kita mengejar dan mendambakan rahmat Allah yang seringkali kita tidak sedar ialah amalan-amalan kecil  yang dibuat secara ikhlas adalah perkara yang mendatangkan rahmat Allah. Dan dalam banyak keadaan kerana amalan-amalan kecil lah yang sering membawa seseorang itu ke syurga. Wallahu'alam.


My pak mertua sekarang dijaga oleh kakak ipar yang dulunya tinggal seorang di Cheras sekarang balik duduk di kampung. Dulu memang pak mertua tinggal berdua dengan arwah mak. Sekarang berdua juga dengan kakak. Dulu sunyi. Sekarang lagi sunyi. Kurang-kurang dulu bila kami balik riuh jugalah dengan suara mak bercerita. Dapur mesti berkecah. Tapi sekarang takdelah nak bebankan kakak ke dapur, dia pun sibuk menjahit. Saya cuma nak cakap, suasananya berbeza. Orang kata ibu ratu hati. Tapi pada saya seorang ibu itu, umpama cahaya dalam rumah. Betapa pentingnya seorang ibu dalam sesebuah rumahtangga hinggakan ada istilah 'ibu rumah' yang merujuk kepada bahagian utama (induk) rumah tradisional Melayu.My girl aja yang nak ikut ke pusara. Tu yang sibuk memetik bunga. Habis bunga melur cina yang tumbuh melata dikutip. Bunga kertas arwah mak pun dia balun. Bunga raya dan akhir sekali bunga daisy yang arwah mak tanam atas flower bed di luar dapur. Nenek memang suka tanam bunga. Kalau arwah nenek masih ada jangan haraplah kamu nak usik bunga ni ye!


Si Abang nak duduk rumah, maklumlah sepupu dia Abang Syukri ada jadi seronok bermain. Jumpa jarang sekali. Yang sesekali itulah jadi melekat sungguh tak berenggan sampaikan tidur pun mau sekatil atau setilam. Mereka tidur berdua dalam satu bilik asing. Bila tidur kaki montok Abang Syukri naik panggung atas Fahmi. Yang si Yaya sebab dia perempuan tak dapat join sekaki. tapi lepas sahur dia bantai menyelit in between. Bukan tidur pun, tengok si abang berdua main game PSP.

No comments: