Monday, 29 July 2013

20 Ramadhan 1434H - Kulihat Hijau...

Perasan tak banyak kuih tradisi kita berwarna hijau?

Kuih serimuka, tepung pelita, tepung boko, kuih tako, talam pandan, kuih bakar, bubur som-som, kuih ketayap. onde-onde atau buah melaka. Kalau orang buat kuih puteri ayu pun mesti warna hijau! Kuih puteri mandi dan akhir sekali kuih cara manis. Semuanya hijau!Saya rasa salah satu sebabnya zaman dahulu mana ada pewarna tiruan yang umpama pelangi LUNA atau faber castel 24 warna! Warna-warna dalam masakan diambil dari tumbuhan semualajadi terutamanya daun pandan. Sebab itu banyak kuih tradisi warna hijau. Tapi sesungguhnya lah hijau itu terapi mata! (*_^)


Kuih cara manis ni wajib ada dalam iftar setiap tahun. kalau tak buat mesti beli walau sekali. Tapi kalau nak mengelak dari buat memang tak patut sungguhlah sebab senang sangat nak membuatnya. Pejam mata pun siap. Yang penting ekna ada kan acuannya dulu. Dulu-dulu payah nak cari acuan dia tapi sekarang pergi je kedai barang buat kek confirm ada!


Bahan-bahan

100gm tepung gandum
200ml santan
1 biji telur
secubit garam
beberapa titis pewarna hijau
gula secukupnya

*kalau guna air daun pandan boleh kurangkan santan kepada 100ml dan 100ml air daun pandan.


Gaul semua bahan kecuali gula hingga tak berbintil. Panaskan acuan atas dapur. Bila dah panas lengser denga minyak sedikit. Perlahankan api. Tuangkan adunan 3/4 penuh. Cepat-cepat letak 1 sudu kecil gula. Gula akan tenggelam sendiri ke dasar kuih. Kalau tidak boleh top up sikit adunan kuih untuk tutup lubang gula. Saya kalau nak bagi cepat masak saya ambil tutup periuk dan tutup acuan. Bergantung kepada besar kecilnya api, kuih akan masak dalam 5 minit gitu kalau api kecil. Bila dah masak boleh cungkil dengan lidi sate dia mudah lekang. kalau tak lekang means belum masak.

No comments: