Tuesday, 30 July 2013

21 Ramadhan 1434H - Puyuh Goreng BerladaSudah masuk 10 hari terakhir Ramadhan. Alhamdulillah masih diberi kesempatan ini. Saat-saat inilah yang paling ditunggu-tunggu bagi orang yang berpuasa. Bila masanya ramai yang memilih untuk beriktikaf di masjid dan surau-surau. Menghidupkan malam hari dengan qiamullail. 

Saya berusaha menghabiskan tadarus. Sendirian saja di rumah. Saya akui terlewat mengamalkan tadarus di bulan ramadhan. Hanya bermula tahun lepas. Masa remaja dulu ada juga buat tapi tak pernah habis. Sebab teknik tak betul dan tiada istiqamah. Seingat saya tahun lepas masa saya mulakan tadarus terasa payah juga. Bukan payah sebab apa tapi dugaan, tekak mudah kering. Maklumlah, hari-hari biasa mengaji cuma sehelai dua mukasurat. Tapi bila bertadarus sehari kita cuba habiskan 1 juzuk terus terasa mencabar bagi orang baru. Saya berpegang kepada pesanan ustaz untuk istiqamah setiap amalan yang dimulakan di bulan ramadhan hingga diluar bulan mulia ini. Supaya kita tidak menjadi hamba ramadhan. Alhamdulillah, pepatah Melayu menyebut "Alah bisa, tegal biasa". Benda yang selalu kita amalkan akan jadi mudah. Dan begitulah yang saya rasakan. Lebih mudah dan semakin mudah. Subhanallah...
Rezeki iftar hari ini, burung puyuh goreng berlada. Mr Hubby kirim kat kawan dia belikan burung puyuh yang siap dibersihkan, 10 ekor 1 beg RM25 kalau tak silap. Saya cuma perap dengan rempah ketumbar, jintan, serai dan kunyit kemudian goreng garing. Curah dengan sambal lada gaya minang. Cik Yaya kegelian nak makan sebab kecil sangat kata dia. Dia kan suka makan ayam bahagian kepak. Jadi bila dia tengok kepak burung puyuh ni kecil cinonet aja dia tak sampai hati nak makan. Memang dia tak jamah lah.Orang kata kalau kita kesian tak usah makan. Samalah macam saya dulu pernah tengok orang sembelih lembu depan rumah arwah atuk. Sedihnya tengok lembu tu terkelip-kelip mata dia siap ada pasangannya datang tengok dia. Terus saya jatuh kesian. Langsung saya tak makan!!!

No comments: