Wednesday, 16 July 2014

18 Ramadan 1435H - AlhamdulillahAlhamdulillah puji-pujian bagi Allah Tuhan seluruh alam. Ketika saya kebimbangan tentang keadaan anak-anak berpuasa dalam cuaca yang panas dan kering akibat fenomena El Nino, siapa sangka rupa-rupanya El Nino yang melanda ketika ini tidak lah seteruk mana. Panas memang panas tetapi bukan jenis terik mengigit kulit. Saya kira Malaysia pernah mengalami panas mengigit yang lebih teruk sepanjang bulan Mac tempohari.


Syukur Alhamdulillah, anak-anak menjalani ibadah puasa setakat ini dengan mudah. Memang mereka penat dan keletihan tetapi jauh lebih baik daripada tahun lepas.Cuma tahun ini mereka tak keluar bermain waktu petang. Saya pun tak galakkan sebab tak mau mereka dehydrated.


Saya pula kurang berpeluang berjemaan di surau. Saya rindukan tazkirah. Majlis ilmu yang buat hati kita kekal basah. Tapi saya terima kekangan ini. Bukannya tak boleh bersolat terawih sendirian di rumah. Alhamdulillah alternatif sentiasa ada. Ada masa-masa tertentu saya bergilir dengan mr hubby. Dia jaga anak saya pula ambil giliran ke surau. Boleh gitu? Khamis malam Jumaat nanti ada tazkirah khas daripada MAPIM. Saya bertekad nak turut serta mendengar. Anak-anak pun excited nak ikut. Sebab tahun lepas MAPIM dengan misi Rebuild GAZA pernah datang. InsyaAllah moga dipermudahkan.

No comments: