Tuesday, 22 July 2014

24 Ramadan 1435H - Ayam Goreng Berempah


Memenuhi permintaan anak-anak saya pun buatlah ayam goreng berempah dimakan dengan nasi lemak untuk berbuka semalam. Terus terang saya jarang hidangkan ayam goreng. Kalau ada ayam selalunya dibuat kari atau ayam masak merah. Ataupun dimasak stroganoff saja. Saya sebenarnya kurang gemar makan ayam goreng. Pasal tu lambat sikit mood nak mari menggoreng ayam.


Dan saya juga tak biasa buat Ayam Goreng Berempah. Kurang pandai. Padahal orang kata senang je kot. Kalau saya pulak jawab, yang senang saya tak mau buat. Chehhh!!! Selepas digodek-godek beberapa bahan maka jadilah ayam goreng berempah permintaan Yaya. Ini kali kedua buat selepas mendapat thumbs up dari dia.






Bahan tak susah. Untuk setengah ekor ayam cuma perlukan:

4 biji bawang merah (yang kecil tu)
3 ulas bawang putih
seinci halia
3 tangkai serai 
1/4 sudu teh jintan manis
1/4 sudu teh ketumbar
1 sudu besar cili boh*
2 sudu besar rempah kari ikan*
1 sudu besar serbuk kunyit*
garam secukup rasa*

2 sudu besar tepung jagung+
1/2 biji telur dipukul+
1 tangkai daun kari

Cara-cara:

Blend aja semua bahan kecuali yang bertanda (*). Kemudian gaulkan dengan semua bahan bertanda (*). Lumurkan pada ayam. Perap untuk 1 jam pada suhu bilik. Kemudia sambung perap dalam peti ais untuk sekurang-kurangnya lagi 1 jam. Kalau nak bagi sampai isi ayam lembut, perap lebih lama lagi dalam 3 jam ke. Waktu nak goreng panaskan minyak untuk goreng separa tenggelam. Tak kuasa nak pakai minyak banyak membazir hehe. Tuang sedikit telur yang dah dipukul, sikit je dalam 1/2 biji. Gaulkan pada ayam. Kemudian  taburkan tepung jagung dan gaul. Bolehlah digoreng. Bila separuh masak masukkan daun kari untuk aroma ghauuu ghauuu bau dia ;-).





Ayam goreng berempah paling sedap makan dengan nasi lemak. Saya pun jarang buat nasi lemak sekarang jadi afdal sungguh lah dibuat kali ni. Selalu buat pakai santan kotak. Kali ni pakai santan asli. Masya Allah berlemak sungguh hingga menjilat jari. Kesannya buat mata cepat mengantuk dan susah bangun pagi!!!!
Dan lebih teruk lagi kesan dia masih bersisa hingga ke waktu berbuka keesokan hari. Lepas solat Maghrib berjemaah, terus mr hubby dan anak-anak tergolek tidur atas sejadah secara berjemaah!!!!!





Nasi lemak memang banyak bahan-bahan gandingannya. Tapi agak mudah bagi saya sebab sambalnya masih ada berbaki yang saya buat last month. saya buat banyak dan frozen kan. Jadi kurang kerja bila terasa nak makan. Jadi WAHM pun kena smart juga. Bukanlah semua boleh buat on the spot. Tambahan bulan Ramadan ni kita bukan nak bermandi peluh di dapur sepanjang masa. Kita nak beribadat juga kan. So be smart ;-).





1 comment:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kak lia.. ada fb tak saya pm no org yg vitagen tu..