Friday, 4 July 2014

6 Ramadan 1435H - Hari Jumaat, Ikan Keli & Walyatalattaf

Apa kaitan antara ketiga-tiga di atas? Hurmmm... ada chain reaction. Satu perkara membawa kepada yang lain. Begini ceritanya.

Kelmarin saya menggoreng ikan keli untuk iftar. Ikan keli frozen siap bersih insyaAllah terjamin kesuciannya saya beli dari jiran dekat rumah saya. Bapa dia yang bela. Dah siap bergaram kunyit. Senang kan? Ikutkan tak pernah ikan keli masuk rumah. Saya geli. Tapi sebab anak-anak suka, maka saya berkorban saja. Maka siap ber perisai kan tudung periuk lah saya menggoreng. Biasalah takut meletup2.
Tiba waktu nak terbalikkan, kecil kan api. Agak kurang sikit letup nya mulalah hulur sudip.

Pop! pop!! popoppp!!!

Terlompat jap. Sayalah yang melompat, bukan ikan. Automatik je keluar dari mulut  وَليَتَلَطَّف   (walyatalattaf).

Lepas sebut je terus senyum sendiri. Teringat masa kecik2 kalau lalu depan rumah yang ada anjing 

menyalak, mesti genggam tangan dan baca وَليَتَلَطَّف   (walyatalattaf). Sampai lah anjing tu senyap dan duduk diam. Jangan tanya saya betulkah khasiat ayat ini untuk menundukkan haiwan yang garang sebab saya tiada jawapan. Saya bukan nak sebarkan ilmu penunduk. Just saying as it is. Entah siapa yang mengajarnya, adalah tu kawan-kawan masa kecil tu, jadi ikut-ikutan. Dah takut, kita taram je dulu.


Kemudian, saya gelak seorang diri bila fikir haiwan bernyawa boleh lah dijinakkan. Yang dah jadi lauk dalam kuali tu apa je dia boleh buat kat kita kan? Hurmmm... terlatah. Tersebut padahal dah berpuluh tahun tak guna petua tu (sebab dah tak kena salak dengan anjing).


Yang saya nak cakap ialah, ayat وَليَتَلَطَّف (walyatalattaf) tu hanya cebisan daripada ayat 19 surah al-Kahfi. 
Yang saya nak cakap ialah hari ini hari JUMAAT. 
Toksah amal yang saya duk sebut tu. Itu cuma imbasan kenangan silam cetusan dari menggoreng ikan keli.
Yang saya nak panjangkan ialah beramal dengan membaca surah al Kahfi setiap hari Jumaat insyaAllah terhindar dari fitnah dajjal.


Dari Ali r.a berkata "Barangsiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dia akan terhindar dari segala fitnah sehingga lapan hari yang akan datang walaupun dajjal keluar, dia akan terhindar daripadanya" (Tafsir Ibnu Kathir)


No comments: