Monday, 7 July 2014

9 Ramadan 1435H - Kupu-kupu

Sudah pun 9 Ramadan. 
Satu pertiga ramadan sudahpun hampir meninggalkan kita. Terasa cepat sangat masa berlalu. Tak sedar sudah satu pertiga... tinggal baki 2/3 saja lagi untuk masuk gear speed perbanyakkan amal ibadah.


Nothing much to share. Sekadar berkongsi kehadiran makhluk Allah yang istimewa ini.

Cuma kupu-kupu biasa. Tidaklah berwarna-warni seperti spesis yang lain. Tapi istimewanya kerana sejak kedatangan Ramadan, rumah saya sring menerima kehadiran kupu-kupu ini. Tempohari ada seekor di laman belakang rumah sewaktu saya unload kain dari mesin basuh. Kemudian sewaktu menyidai kain di laman hadapan rumah, saya ternampak seekor lagi. Tak mungkin kupu-kupu yang sama. Bererti ada 2 ekor kupu-kupu di rumah saya dalam masa yang sama. Beberapa hari kemudian seekor kupu-kupu kecil di dalam dapur saya. Diangkat dan dialih oleh Fahmi takut terpijak dek orang. Malangnya sayapnya yang nipis itu terkoyak. Kemudian pagi ini sewaktu nak siram pokok-pokok bunga, saya perasan seekor kupu-kupu hinggap di atas lantai luar pagar rumah. Sayap kirinya sedikit terkoyak, harap bukan kerana terkena simbahan air paip saya kerana sudah tentunya dia berganjak lari.


Istimewanya, sewaktu balik berpuasa di rumah my parents hujung minggu semalam, ada seekor kupu-kupu spesis yang sama di laman rumah Ma saya. Hebatnya kebetulan ini. Enggan fikir yang bukan-bukan, sebab kita biasa dengar kupu-kupu tanda tetamu nak datang tapi saya tak terima tetamu pun lagi hehe... jadi saya lebih suka menganggap kehadiran kupu-kupu secara berturutan ini barangkali disebabkan perubahan cuaca. 

No comments: