Thursday, 30 October 2014

Cream Cracker Layered Cheesecake (No Bake)

Saya bukan peminat kek keju. Mr Hubby ya. Dah lama saya tak buat kek keju. Tiba-tiba terasa-rasa sangat nak buat. Saja je nak penuhkan fridge tu. Selalu kena complaint dengan anak-anak, asyik buat kek untuk orang je. Untuk diri sendiri non-ado.


Saya tertarik untuk buat kek keju berlapis biskut cream cracker dengan resipi oleh Diana@Melley Mey ni bukan sebab kejunya. Tapi kerana salted caramel yang digunakan di dalam penghasilan kek keju itu. Aduhaiii... saya memang kalah dengan benda-benda manis terutama karamel!!!

Kerana ianya kek keju jenis non-bake maka kurang peralatan diperlukan dan agak mudah membuatnya. Cuma proses melapis adunan keju dengan biskut krim tu yang ambil masa sedikit. Saya buat beberapa perubahan pada resipi asal mengikut keselesaan saya serta preference secara peribadi.Kek ini tak manis. Rasanya lemak-lemak gitu. Manisnya agak mild. Jadi sesuai untuk yang tak gemar makan manis. Macam saya tiap kali nak makan saya ambil sepotong dan drizzle dengan sos karamel buatan sendiri. Baru nyummms! ;-)

No comments: