Wednesday, 22 October 2014

Roti Sarang Lebah... Sengatan Yang Sangat Viral

 Roti yang menjadi sangat viral sekarang ini. Sudah ramai yang membuat duit dengan menjualnya.
Saya baru terkial-kial nak mencuba. Makan sendiri aja.
Masa saya buat ni tengah hujan lebat sangat dari tengahari ke malam. Bosan makan nasi. Saja nak hidangkan roti. Tapi sayangnya bila waktu cuaca sejuk, sukar nak dapatkan doh roti yang naik dan gebu. Sebab yis anti dengan cuaca sejuk.

Saya teringat satu rancangan masakan luar negara. Pengacara berkunjung ke sebuah bakeri di Itali yang mempunyai dapur dan bilik menghasilkan roti yang terperap. Tiada tingkap. Dan suhu bilik sentiasa dalam keadaan warm sungguhpun di musim sejuk. Tujuannya untuk menjamin yis boleh hidup. Yis kan hidup dalam suhu panas dan lembap. Begitu sekali mereka berusaha supaya dapat terus menghasilkan roti walau di musim sejuk.


Masa saya merehatkan doh roti ni untuk naik dua kali ganda saya terpaksa panaskan dapur kemudian matikan api dan letak bekas berisi doh roti berhampiran dengannya. Konon nak kasi aura warm tu untuk tolong yis hidup. Sayangnya tidak begitu berjaya. Atau sebenarnya saya tak menguli selama yang perlu? Aduhaiii... bahu kanan ku yang lemah ni tak mengizinkan!


Roti sarang lebah 'naked'. Belum dicurah sos butterscotch.


Saya buat guna resipi IzahDaut. Makan panas-panas dengan curahan sos butterscotch memang sedap. Memberi kelainan terutama kalau makan waktu sejuk. Tiba-tiba saya teringin kan breadmaker! Tapi berapa kali sangat saya sempat me'roti'? Membazir pulak rasanya.

No comments: