Sunday, 21 June 2015

Ahlan Ya Ramadhan 1436H, Salam Kerinduan Seorang Hamba Allah


Assalamualaikum... wahai 'rumah' yang sudah 6 bulan ditinggalkan!
Kalau rumah kediaman memang afdal sangat dibacakan surah al Baqarah 3 hari berturut-turut kerana terbiar tak berpenghuni. Ni rumah alam maya persinggahan saya, cukuplah saya break the silence dengan post terkini ;-)


Subhanallah, Alhamdulillah... Allahuakbar. Kami sefamily sudah 4 hari pulang ke tanahair dari tanah suci Mekah. Syukur atas nikmat kurniaan Nya. Pemergian yang tak dirancang. Banyak onak dan duri. Dengan izin Allah kun fa yakun. Malas nak bermukadimah, nanti saya ceritakan dalam entry lain tentang perjalanan kami ke Makkah al Mukarramah. Kali ini saya cuma mau berkongsi rasa.


Sebelum ini kerapkali saya baca atau dengar komen jemaah yang pernah menunaikan umrah, betapa rindunya mereka untuk kembali ke sana. Betapa rindu nya mereka akan saat-saat beribadah di sana. Ok ini pengakuan jujur saya. Secara jujurnya saat-saat berada di kedua-dua tanah suci dalam ruang waktu yang singkat iaitu 10 hari, anda mungkin tak dapat bayangkan betapa hectic nya schedule kami. Jika anda tak pernah melaluinya. Saya mulanya fikir 10 hari adalah satu tempoh yang panjang. How am I going to go through 10 days in a foreign country? That was my initial thought. You can. Dengan jadual yang begitu hectic, waktu solat yang berbeza, your main focus hanya ibadah dan kepenatan berulang alik dari hotel penginapan ke masjid setiap hari yang jaraknya 1km atau lebih (pergi balik) sebenarnya buat saya penat. Dengan panas nya Ya Rabbi. Jangan kan tekak, hidung pun kering. Kering dan berdarah sampaikan darahnya tak sempat mengalir, terus kering sendiri dalam hidung. Kadang saya rasa nak surrender pun ada. Ha ha ha...


 Tidur memang takde dalam kamus. Mata panda tu normal. Ada yang after a cuple of days kat sana mata jadi sepet terus. Sembab. To cut it short your hectic schedule don't leave you much time untuk menghitung hari or even feeling homesick. Before you know it, it is time for you to pack your bags and return to homeland.


And that's when the RINDU part begins.


You know, when you sign up for that umrah package they (the travel agency) promise you macam-macam program ziarah - ziarah masjid tinggalan Rasulullah saw, tapak rumah kelahiran Nabi saw, ladang kurma, ladang unta kemudian ada kuliah dan tazkirah percuma di antara selang waktu ibadah and so much more. There's one thing they didn't tell you up front. You'll be feeling sick missing the hectic lifestyle you adopted during your short stay. Gila? Missing all those things I describe above?


Or how PAINFUL it can be. 


It started immediately as I boarded the plane back to homeland. I was too exhausted because of the long journey, badan juga sakit-sakit sebab asyik turun naik kapal terbang heret hand luggage dan transit yang lama sangat tak selesa, so I dismissed it.


Bila dah reach my mum's house dan mula perform prayers di rumah all the subtle feelings became apparent. One by one.Yang paling buat bulu roma saya tegak ialah setiap kali saya sujud di atas sejadah secara tiba-tiba telapak tangan terasa sejuk. Seperti menyentuh lantai Masjidil Haram di ruang solat terbuka menghadap Kaabah. Yang lantainya bare, tidak beralas sedikit pun. Melainkan kalau anda bawa sejadah sendiri. Yang mana bukan habit saya. Kebetulan, lantai rumah mak saya adalah jenis kemasan broken marble yang mirip lantai Masjidil Haram. Dan setiap kali solat saya terasa-rasa seolah-olah sedang solat beramai-ramai. Di sekeliling saya manusia pelbagai rupa dan warna kulit, kecil besar tinggi rendah. Di ruang yang luas dan lapang. Realitinya saya di bilik yang kecil dan sempit cuma.


Waktu berbuka puasa pada hari pertama kami tiba di homeland, juadah penuh meja. Cara adik-adik meraikan kepulangan kami. Saya sangat terharu dengan usaha mereka sebab kalau nak harapkan kami siapkan makan sendiri memang tak mungkin. Kami lebih laparkan tidur! Jetlag, kepenatan 10 hari dan perbezaan zon masa hingga hampir langgar waktu berbuka! Nak angkat badan pun tak larat. Jalan pun dah macam kongkang. The last meal I had was mushroom calzone yang dihidangkan dalam penerbangan Etihad Airways dari Jeddah ke Abu Dhabi. Tak sempat sahur dalam flight ke Kuala Lumpur sebab ruang masa sahur yang terlalu singkat. Subuh dalam flight merentas zon masa juga singkat.


 Patutnya lapar. Pun begitu saat melihat pelbagai pilihan juadah atas meja terasa begitu asing di mata saya. Tak berselera. Sumbat juga masuk mulut tapi terasa hambar. Tekak masih terasa-rasa keenakan roti kebab ayam terakhir yang saya makan pagi sebelum kami tinggalkan hotel. Biarpun sedikit dry untuk selera kebanyakan orang kita, tapi sangat dekat dengan tekak saya. Padahal menu harian kami yang disediakan hotel sebenarnya adalah masakan Melayu. Nasi putih dan lauk-pauk. Cuma sepanjang berada di sana saya kerap skip buffet hotel dan merayau cari kiosk makanan Arab ;-). Bukan nasi Arab tetapi hidangan-hidangan on-the-go nya. Hingga hari ke 4 ini, saya masih rindu kan aroma makanan Arab.


Balik homeland ni rupanya cuaca panas juga. Tapi panasnya kadang lebih perit dari panas di Madinah dan Mekah. Panas di sana tak menggigit kulit. Tapi tau-tau je dahi jendul saya lebih garing dari yang lain ;-). Sidai kain pagi tadi sengaja berlama-lama bawah matahari. Bajet kalau duk lama-lama boleh datang feeling kena pancaran matahari Mekah dan Madinah. Padahal kat sana keluar masjid mesti jalan laju-laju nak cepat sampai hotel :-P. Tapi bukannya boleh laju pun. Manusia punya ramai bumper to bumper. Belum bersaing dengan kenderaan yang berebut jalan dengan kita. Time kita keluar masjid nak balik hotel time tu lah taxi, kereta polis semua berlumba atas jalan dengan kita siap hon suruh bagi laluan. Yelah, tadi dia pun sama solat dengan kita kan.


Pagi tadi waktu sahur saya berkongsi perasaan ini dengan Mr Hubby. Sambil tertawa saya kata, "Gila perasaan ni..."  Sekarang saya faham kenapa orang cakap rindu nak pergi Mekah lagi.



 Anak lelaki saya, berjalan masuk ke Masjidil Haram. Subuh terakhir kami di Makkah al Mukarramah, sambil menyempurnakan tawaf wida' sebelum mengucapkan selamat tinggal buat kali ini.


Despite it's high temperature, saya rindukan matahari Mekah yang memancar tanpa bayang.
Saya rindu berpusu-pusu dengan umat manusia meredah jalan balik ke hotel. 
Saya rindu keliling Masjidil Haram dari tingkat bawah ke tingkat atas mencari ruang kosong. Kadang sesat dari pintu ke pintu yang ada 90 pintu semuanya.
Saya rindu terkial-kial mengecam Penjuru Yamani saat bertawaf. Dah 2 kali buat tawaf baru kenal. Ye, saya memang sangat blur. Excited dan nervous sampai blur dan kena tegur dengan anak.

Paling saya rindu, suatu Subuh yang meriah dengan umat manusia bertawaf sunat saya melawan arus menyusur celah-celah manusia mencari pagar Hijir Ismail. Kami tak digalakkan masuk ke Hijir Ismail. Kerana umat manusia terlalu berpusu-pusu di sini. Untuk orang Melayu yang bersaiz tubuh kecil dan penuh adab sopan memang kurang sesuai.
Peluangnya 50-50 cuma. 
50 tak dapat kalau saya tak yakin dan tak bersungguh-sungguh.
50 lagi confirm dapat kalau yakin dan bersungguh-sungguh.
Kena tolak, kena siku. Saya ditarik masuk juga oleh Mr Hubby.
Penuh manusia kat situ. Ada yang bersolat sunat tak mahu-mahu bangun. Ada yang macam nak kabat panjat Kaabah. Allahu... takde ruang untuk saya bersolat sunat tawaf di situ. Takde saf. Nak rukuk belum tentu lepas. Nak sujud takut kena pijak sebab masih bertolak-tolakkan mereka yang mahu merempuh masuk.
Kuatkan hati. Aku nak solat juga. Aku nak juga. Pasang niat, angkat takbir. Sujud pun kena kaki orang depan. Dalam bising rempuh merempuh itu saya cuma fikir nak sudahkan solat cepat-cepat. Tapi saat sujud terakhir entah kenapa 'rasa' itu datang menyerbu. Kuat. Terhinggut-hinggut bahu dalam tangis yang tenggelam dengan suara-suara rempuhan. Tapi yang ada cuma saya dan DIA. Di hadapan Kaabah Nya ini. Tiba-tiba saya enggan bangun. Meratap doa sepuasnya dalam sujud terakhir depan Kaabah ini. Hingga akhirnya saya mengalah. Saya orang Melayu. Penuh timbang rasa.
Saya bangkit dan sudahi solat.


Sekarang saya menanggung rindu saat-saat itu. Sekarang saya faham kerinduan yang kamu semua alami.
Sepatutnya pakej umrah patut disusuli warning atau disclaimer : Register at your own risk.












2 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Liasari said...

Hi Dewi Aja,

Terima kasih untuk info dan jemputan anda. InsyaAllah akan saya fikirkan ;-)