Saturday, 4 July 2015

17 Ramadhan 1436H - Nuzul al Quran atau Badar al-Kubra?

Salam Nuzul Quran

Hari penurunan al-Quran dari loh Mahfuz ke langit dunia dan kemudiannya turun secara beransur-ansur kepada Rasulullah saw dalam tempoh 23 tahun.

Tahukan? Surah al-Baqarah merupakan surah paling panjang di dalam al-Quran; sebanyak 286 ayat. Dan merupakan surah yang mengambil masa paling panjang untuk lengkap iaitu 23 tahun. Dengan ayat 281 surah al-Baqarah menjadi ayat al-Quran paling akhir turun iaitu 9 hari sebelum kewafatan Rasulullah saw.

Selawat dan salam ke atas Rasul junjungan.

Allahumma solli 'alaa Muhammadin wa'alaa aa li Muhammad

Pengorbanan mu membolehkan kami hari ini mengenal Islam.


Ada satu lagi peristiwa penting pada tarikh 17 Ramadhan ini. Ianya tarikh berlakunya peperangan Badar di mana 313 tentera Islam diperangi oleh 1000 orang tentera Musyrikin. Dengan keyakinan terhadap janji Allah, tentera Islam pimpinan Rasulullah saw menang. Dalam peristiwa ini juga mencatatkan syahidnya sahabat-sahabat Rasulullah seperti Saiyidina Hamzah yang juga bapa saudara Nabi. Saya masih lagi belum khatam membaca buku 113 orang wira terbilang tetapi buku tersebut banyak membuka mata tentang peristiwa-[eristiwa dan tokoh-tokoh penting dalam sejarah Islam. Sangat mengharukan dan sangat menyentuh hati. InsyaAllah akan saya kongsikan dalam entry di masa akan datang.


Selamat beramal dengan al-Quran. Di akhirat nanti ibadah puasa dan amalan membaca al-Quran merupakan dua benda yang dapat memberi syafaat kepada kita.

No comments: