Monday, 6 July 2015

19 Ramadhan 1436H - Selamat Datang 10 Malam Terakhir Ramadhan


Selamat datang ke 10 Malam Akhir Ramadhan.

Malam yang lebih baik dari 1000 bulan.

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ
Ertinya : Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar ( Al-Qadr : 5 )

Perkiraan malam bermula dari waktu Maghrib hingga terbit fajar (Subuh) keesokan harinya. Namun ia tidak membataskan pecutan ibadah kita hanya dalam lingkungan waktu tersebut sahaja. Di siang hari jaga amal ibadah kita.

Jaga lidah. Kurangkan bercakap perkara yang sia-sia.
Jaga mata. Sudah-sudahlah menonton tv, melalaikan.
Solat tepat waktu.
Banyakkan berzikir di siang hari.
Dan lipatgandakan sedekah.

Apa yang kita buat sepanjang masa also counts.

Diriwayatkan apabila telah masuk 10 terakhir bulan Ramadhan, maka Nabi menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya" ( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Masa untuk 'hambat' kaum suami dan anak-anak lelaki mu pergi beriktikaf di rumah-rumah Allah. Dan kalau diberi keizinan dan bersesuaian tempatnya kaum wanita juga boleh turut serta, jaga batas.


Nak minta doa apa kalau dapat jumpa malam Lailatulqadar? Nabi saw dah sebut, mintalah keampunan. Sesungguhnya itulah sebaik-baik doa. Kita bukan maksum, dosa macam buih di lautan.

Kemudian minta lah kebaikan dunia dan akhirat.


Untuk sisters yang 'cuti', jangan sedih... boleh saja bangun berzikir bermunajat dan berdoa. Cuti solat dan puasa bukan bererti cuti daripada ingat Tuhan. Paling mudah bangun waktu biasa kita sahur, capai al-Mathurat tu, baca.


Tarbiah madrasah Ramadhan sebenarnya bermula dari bulan Rejab, lanjut ke Syaaban dan puncaknya Ramadhan. Bilamana kita digalakkan menghidupkan amalan solat sunat. Supaya lebih mudah dan telah menjadi terbiasa pula. Kalau 355 malam tidur lena tak pernah bangkit qiam, susah juga serta merta nak kejar 10 malam akhir.


Moga kita menjadi antara mereka yang beroleh rahmat dan keampunan. Amin
No comments: