Wednesday, 26 December 2012

Kerabu Daun Selom Yang Versatil

Saya paling suka makan ulam daun selom dan pegaga. Sesekali boleh juga pekena daun kaduk. Selalunya letak masa buat sambal tempoyak daun kayu lah. Atau sebagai ulam dalam otak-otak ikan kukus. Kalau makan begitu saja agak 'panas'.





Dah lama juga tak buat kerabu selom ni. Sebab dulu time rajin tiap minggu mesti ada menu ni. Lama-lama naik jemu, rehat terus! Saya buat tempohari sebagai salad dimakan dengan stik salmon. Tak sangka ianya kombinasi yang sesuai, dapat kurangkan mual untuk orang yang tak biasa makan salmon serta sos hollandaise yang very the eggy tu.


Monday, 24 December 2012

Sauce Challenge : Hollandaise Sauce


Feels like challenging myself membuat sos yang orang klasifikasikan sebagai "the hardest sauce to make" dalam hidangan barat. Lama tak makan salmon. Dah bertahun-tahun. Dulu-dulu rajin juga masak salmon makan dengan sos creamy lemon. Ada entry lama tentang ini. Saya nak cari semula pun malas! :-)


Ada new market dibuka di Bukit Jelutong, berhampiran dengan rumah. Jaya Grocer. Now I can get my 'fancy' supplies di sana. Ikan salmon, cod, Oz lamb cuts, grain feed meat adalah termasuk dalam senarai 'fancy' items saya. Tak perlu pergi jauh ke cold storage di Subang Parade lagi dah. 'Fancy items' saya ini boleh je dapat kat giant seksyen 13, shah alam tu. Tapi frozen punya lah... yang segar punya selalu dah lembik macam kena lenyek dengan steamroll. Bau section barang basah pun ada sedikit off. Wahhhhhhh... verlagak! So I bought 2 pieces of norwegian salmon di jaya grocer. Pan fry them dan buat bancuhan sos hollandaise.




Hollandaise is basically sos daripada kuning telur digabungkan dengan mentega cair dan diperisakan dengan perahan lemon serta serbuk lada sulah. Pasal itu warnanya kuning. Bukan sebab letak serbuk kunyit. Masak sos atas dapur dengan api kecil tetapi harus cepat dan sentiasa kacau supaya sebatian kuning telur tidak seperate. Sesetengah resipi galakkan kita guna pasteurised egg, untuk elakkan pencemaran bakteria salmonella kerana sos dimasak sebentar cuma pada suhu yang tidak tinggi. Dibimbangi suhu yang rendah tidak dapat membunuh bakteria (jika ada).



Saya alas salmon dengan sekeping millet cake. Millet cake lagiii!!!! :-)


Saya buat separuh adunan sos hollandaise. Cukup untuk 2 keping salmon.

2 biji kuning telur
2 sudu besar mentega dicairkan dengan suhu rendah
serbuk lada sulah
1/3 cawan jus lemon

Pukul telur dengan jus lemon dan lada sulah. Pukul 1/3 mentega cair ke dalam adunan telur untuk elakkan telur jadi masak (berketul) bila terkena mentega yang tidak cukup suam. Kemudian campur kesemua mentega cair dan letak atas api perlahan sambil kacau (whisk) berterusan sehingga sos pekat sedikit.


Salmon digoreng atas kuali leper dengan minyak sedikit (dalam 1 sudu besar). Saya guna minyak zaitun. Goreng each side selama 4 minit atau sehingga isi salmon bertukar pink.

Saya hidang salmon dengan kerabu daun selom. Tujuannya untuk seimbangkan rasa sos yang very thick dengan rasa telur berkrim. Kerabu kan ada pedas dan masam sedikit hasil dari perahan limau kasturi. Yummms!



Saturday, 22 December 2012

Sambal Berlado Minang

Saya takut cili. Sangat takut makan pedas. Tambahan sejak awal remaja saya sudah mula mendapat gastrik. Setakat makan sos cili yang manis-manis sikit tu bolehlah. Tapi kalau tengok lauk merah menyilau tu memang maaf saya tak sentuh.

Saya cuma mula makan pedas pada usia pertengahan remaja. Kadangkala bila Ma sibuk dengan tempahan menjahit yang bertimbun-timbun, Abah akan beli lauk diluar. Selalunya lauk-pauk dari kedai minang. Kat Seremban memang banyak gerai-gerai kecil menjual lauk minang. Kalau dibesarkan di N9 harus pandai makan masakan minang.  Lauk yang biasa dibeli ialah kari ayam minang, gulai perut lembu sumbat tepung, masak lemak otak lembu (ummm yummmmssss!) dan my favourite adalah ayam goreng dicurah sambal berlado. Dalam pada tak makan pedas tu, bila bertemu sambal berlado ni alahaiiiii tak boleh tolak you! Pedasnya tidak mengetik, tapi sedap sangat. Minat saya makan sambal berlado ni terbawa-bawa sampai saya berhijrah ke Port Klang (masih bujang dan bekerja). Ada satu restoran minang berhampiran ofis. Setiap hari sanggup berjalan kaki seorang diri ke sana. Nasi putih separuh, telur ikan masak lemak dan wajib dijirus sambal berlado banjir!!! Tak perlu banyak lauk janji sambal berlado ada sudah cukup menyelerakan. Harga pun tak mahal. Untuk saya RM1.80 cuma!!! Tak percaya? Hehehe...memang cukup jimat, maklumlah saya baru mula kerja, nak bayar sewa bilik, tambang bas, hutang pinjaman JPA lagi dan mana nak simpan duit nak kahwin. Zaman saya kahwin keluar duit sendiri, kenduri semua tanggung sendiri. Duduk jauh dari keluarga, harus pandai urus duit ringgit. Takkanlah nak minta CPR lagi.

Sampai laa ni masih terbawa-bawa kesukaan makan sambal berlado. Hampir setiap minggu mesti sekurang-kurangnya 1 kali buat sambal berlado. Ada beberapa versi yang saya suka buat. Versi pedas original atau versi sedikit manis.



Cili merah atau cili hijau menjadi bahan utama. Pernah makan sambal berlado yang over the top pedas bila tokey kedai terpaksa guna cili api hijau kerana stok cili besar habis. Humangggg aiii... podeh berapi! Ada seorang kawan pernah kata kalau ada penyakit buasir memang tak boleh makan sambal berlado ni. 






Versi Pedas:
Bahan-bahannya tak banyak. Beberapa tangkai cili merah dikisar kasar, tambah cili api pun boleh. Tumis bawang besar dihiris, kemudian masukkan cili kisar. Letak sekeping asam gelugur. Biar pecah minyak. Masukkan garam ikut selera.


Versi Tak Berapa Pedas Lawa Tiada Manis Ada:
Cili merah, bawang merah hiris, bawang putih 2 ulas digoreng sebentar bagi layu sikit. Tujuan cili digoreng untuk kurangkan pedas. Sejukkan kemudian blend. Dalam kuali panaskan minyak, tumis hirisan bawang merah dengan beberapa potong buah tomato sampai layu, kemudian baru masukkan cili blend kasar tadi.  Biar sampai pecah minyak. Rasakan garam dan gula.

Hidang dengan apa saja yang anda suka. Tempe dan ubi kentang, ayam goreng, ikan keli goreng atau gaul begitu saja dengan nasi panas pun sodap!




My favourite semestinya tempe! N9 meets Jawa. Superb! ;-)
Sejak kecil suka makan tempe goreng. Ma kalau nak suruh saya makan nasi (sebab saya sangat tak suka makan nasi kadang 2 minggu sekali baru jumpa nasi) mesti masak tempe goreng. Rupa-rupanya bila dah besar bertemu jodoh orang Jawa. Mmmpphhh memang berjodoh sangat! (*_^)


Thursday, 20 December 2012

Breakfast in A Pocket

Hari ini kedekut kata-kata. Tuan tanah on super duper busy mode. My right shoulder is aching. Harap boleh bertahan ke penghujung hari. Moga dipermudahkan urusan. Rabbi yassir wala tu a'ssir...

Untuk sementara waktu, jamah mata dengan Egg in Creamy Beef Bacon pocket ini. 





Hidangan breakfast yang yang mengenyangkan. Sedeikit terlebih dos kalori... tapi untuk permulaan hari yang sibuk, why not?

It is basically a tart, bersaiz besar. Berintikan beef bacon yang ditumis dengan bawang dan baby spinash kemudian disirami krim. Tuang dalam pastry crust dan bakar. Saat akhir membakar pecahkan telu sebiji dan continue to bake for another 3mins more untuk mendapatkan runny egg... longer than that will resulted in hard and rubbery egg.


Enjoy!

Monday, 17 December 2012

Millet... Berebut Makanan Burung ;-)

Have you ever heard of millet? I couldn't find the malay word for it. Check dalam kamus DBP pun cuma diberi tafsiran makna - tumbuhan yang menghasilkan dengan banyaknya biji-biji yang kecil; bijirin - sumber kamus dwibahasa DBP.


Kita panggil millet jelah ye tak payah pening kepala. Millet lebih terkenal sebagai bijiran makanan burung. Fahmi kata dedak... ada ka patut hehehe. Ditanam secara besar-besaran di negara-negara miskin terutamanya di benua Afrika. Ianya makanan ruji penduduk di sana serta terkenal juga dalam masakan India. Bijiannya sebesar gula kasar, berwarna kuning jagung. Bila dimasak secara merenih dengan air atau stok ia akan kembang dan lembut, menghasilkan tekstur yang mushy seperti risotto. Atau pendek kata macam nestum budak lah senang cakap. Lerrr udah lah makanan burung, bila dimasak ghopa makanan budok pun nak telan juge? Ehhhhh jangan pandang rendah makanan burung ni ye. Khasiatnya tak terduga. Bagus untuk mengurangkan serangan migrain, protect against breast cancer, elakkan serangan jantung, menurunkan kadar kolestrol dalam badan, malah bagus juga untuk mengawal berat badan kerana sifatnya yang rendah kalori dan berserat. Sedap ke? Uihhhh jangan cakap... saya buat millet cakes atau pegedil makan seketul tak cukup dikkkk... nak lagi dan lagi dan lagiiiiii! Huk oloh.



Lunch hari Ahad, makan pegedil millet dengan straganoff ayam dan salad daun rocket. Uihhh umpama cakap Chef Joe rasa meletup-letup dalam mulut. Hahaha over hiperbola mak!





Sedikit renyah nak sediakan pegedil millet ni. Dah masak kembang kena sejukkan sebentar. Kemudian saya letak lobak merah yang diparut, daun sup yang dihiris kasar, 2 sudu kecil serbuk kari, garam sedikit kemudian bentukkan bulat dan leperkan. Nak goreng kena sejukkan dulu. Kemudian salut dengan telur dan goreng macam goreng pegedil. Kena banyak sabar sebab kalau millet tak bersalut telur dia boleh melekat pada kuali. Apapun it taste so good you want to make it again and again! Saya sendiri rasa terkejut dengan rasanya yang sedap. Macam makan keropok twisties perisa barbeque gitu. Serius!





Mana nak cari millet? Kat Giant ada jual. Atau cold storage. Pergi cari di section organic food. Millet sebekas kecil tu dalam 200gm dijual pada harga RM2++ di Giant while di cold storage dijual mahal sikit RM3.99 kalau tak silap. Apapun it taste better than quinoa yang lebih 4 kali ganda mahal tu. Owhhh quinoa pun saya cuba tapi... mmphh... uhh... susah nak telan you! Nantilah cerita lain ye.



Saturday, 15 December 2012

Pulut Panggang Serunding Kelapa


Pagi-pagi lepas jogging balik rumah bersarapan di laman dengan pulut panggang inti serunding kelapa udang kering extra. Buat sendiri bolehlah letak udang kering lebih-lebih kan? Pastu masak letak inti serunding pun kita bubuh tebal-tebal. Umpamanya pulut nipis inti nampak terbayang-bayang kan? Kalau yang beli kat kedai, mampu? Hehe.






Saya takde lah pandai buat pulut panggang. Tapi kaedahnya tanak pulut, buat jelah macam biasa. Pastu serunding kelapa tu pulak saya buat je macam nak buat inti kuih cucur badak. Yang penting mesti kurang pedas sebab anak-anak suka. Kalau pedas sedap cuma pada selera orang dewasa, anak-anak pulak terkulat-kulat tak boleh makan.






Dulu selalu mr hubby beli yang forzen. Mak cik ofismate dia buat. Sedap memang sedap. Debab-debab pulak tu pulut panggangnya. Sudahlah sedap berlemak, debab pula. Inti dia pun superb. Tapi sekarang susah nak dapat. Laris sangat kot tak menang tangan membuatnya. Beli hak lain tak menepati citarasa pula. Jadi kenalah belajar buat sendiri. Saya buat banyak-banyak lepas tu frozen kan je. Bila nak makan panaskan atas kuali leper.


Mula-mula belajar membalut pulut dalam daun pisang beberapa kali daunnya koyak. Daun pisang saya tak layur atas api. Saya rendam dalam air panas je, biar lembutnya sekata. Jadi senang sikitlah nak membalut. Tapi jangan dapat daun pisang yang muda sangat, alamatnya koyak manjang. Buat kali ini tak dapat banyak pun... 13 batang je. boleh tahan 2 hari jelah kot ;-)

Friday, 14 December 2012

Discover KK in 4 Days: Underwater Up Close & Personal (*_^)

Our last day in KK.

Kami check out dari hotel seawal jam 7.00pagi. Terkejut staff yang jaga counter. Hujan masih renyai-renyai diluar. Kabus juga tebal. Hajat nak bergambar di jambatan gantung tidak kesampaian nampaknya. Apatah lagi nak merasa durian dan buah terap.*Sigh*

Kami sengaja bertolak awal sebab nak elak trafik sibuk. Dan masih ada tempat yang mahu kami lawati di bandar KK. Laluan sepanjang menuruni bukit meninggalkan Kundasang diselaputi kabus yang sangat tebal. Jarak penglihatan tidak sampai 1km pun. Perkampungan di lereng dan cerun-cerun bukit langsung tidak kelihatan. Silap saya tak ambil gambar hari sebelumnya.*Sigh* again. Banyaknya yang saya miss. Sepanjang perjalanan saya memangku d7000 di atas riba, kepala kerapkali menoleh ke belekang memerhatikan puncak gunung Kinabalu yang tebal dilitupi kabus. Dalam hati tidak henti berdoa, moga sempat kabus tebal berlalu bolehlah saya lihat puncak Kinabalu dengan jelas. Pemandangan sekitar gunung sepanjang menuruni bukit sangat breathtaking. Kita berada dipuncak yang tinggi hingga ada ketikakanya kepulan awan berada separas dengan kedudukan kami. Masya Allah... tak terkata dibuatnya.

Sayangnya, sehingga kami tiba di tanah rata, kabus masih belum berganjak dari puncak Kinabalu. Dengan berat hati saya lepaskan pandangan. Tinggallah Kinabalu. Ku keciwa... uhuk... uhukkk...

Sampai saja di KK kami terus cari tempat nak bersarapan. Keluar dari hotel tadi langsung tak isi perut. Since our next stop adalah Universiti Malaysia Sabah maka kami cari kedai makan di keitar Sulaman saja. Alhamdulillah di sini ada 2 buah restoran mamak. Boleh melepas gian makan tosai tapi tosai pulak takde, balun roti canai sajalah. Punyalah ramai students kat kedai ni. Saya rasa sebab harga food yang murah dan berpatutan menjadi tarikan. Lepas sarapan kami ke UMS.


Cari apa di UMS? Mr hubby pun sejak sebelum kami berlepas ke KK lagi berkerut-kerut dahi dia bila saya kata kita ke UMS. Saya rasa takde orang pun yang akan masukkan UMS dalam list places to go in KK. Saya pernah terbaca somewhere ada sebuah muzium di sini cuma saya tak ingat muzium apa. Adoiiii tersangatlah ala makcik-makcik gitu nak pi muzium kan? Tapi ahkak peduli apa. Masuk UMS tak berhenti ambil pas lawatan pun, kami redah begitu aja. Macam kampung awak pulak. Cuci mata tengok bangunan fakulti berciri moden dan students yang berlari-lari kejar bas nak pergi kuliah di awal pagi buat saya tersenyum ingat kenangan lama. Round punya round tak nampak bayang lagi. Mr hubby sudah cuak. Saya pun dah mula rasa macam tersilap perhitungan. Tup tup terpacullah signboard Akuarium & Muzium Marin. Huh! Apalagi up balik mood kami.

Bangunannya kecil saja. Senyap sunyi, tak fancy pun. Namanya pun institut penyelidikan. Tempat orang belajar dan buat penyelidikan. Sambil tu dibuka kepada awam untuk lihat spesis ikan yang terancam serta jarang ditemui. Entrance fee RM5 dewasa. Waktu kami tiba tiada pengunjung lain. Wahhh bermaharajalela lah kami. Tak banyak spesis tapi sangat menarik sebab bukan selalu dapat tengok penyu depan mata dalam sebuah akuarium besar gajah.



Dalam akuarium yang ebsar ini kami ralit tengok ikan-ikan bersaiz biasa. Tak sangka ada penyu yang tiba-tiba muncul dari bawah cermin akuarium. Terloncat mak dua beranak dengan Yaya. Jakun!





Coral hidup berwrna warni ni sangat fascinating. Rasa nak masuk dalam jadi mermaid.



Akuarium besar dibelakang saya itu menyimpan banyak spesis ikan kurau. Kurau harimau, kurau bintang, ada yang berbelang macam zebra. Saiz-saiz ikannya pulak MasyaAllah... gigantic! Umpamanya budak besar Yaya tu boleh panjat dan tunggang ikan-ikan tu. Saya ada masalah sikit, tak boleh tenung lama-lama ke dalam akuarium. Mudah 'hilang' dan tiba-tiba akan terasa diri masuk dalam dunia sebalik cermin, nanti saya sendiri yang terasa takut.


Selepas UMS kami singgah sekejap di 1Borneo. Kompleks membeli-belah yang terbesar di Asia Tenggara. Haruslah singgah sebab kedudukannya yang bersebelahan cuma dengan UMS. Tempatnya memang besar cuma kurang signage. Penat menahan nak terkucil mencari ladies. Kena bayar pulak tu! Kat KL dah tak jumpa toilet berbayar lagi.


Lepas 1Borneo kami ke Perdana Park semula. Had our lunch there. Kemudian ke Masjid Negeri di bulatan Sembulan untuk bersolat zuhur serta mandi. Siap-siap untuk ke airport sebab flight kami jam 6.05petang. So that's it our trip ke KK. Apa yang saya bawa balik dari sana? Nothing much. Brooch mutiara untuk sanak saudara (amboiii macam banyak je!), t-shirt untuk anak-anak buah lelaki, rantai tangan mutiara for anak-anak buah perempuan. Dah itu aja. Cukup!!!