Friday, 20 August 2010

10 Ramadhan 1431H - Bila Azmil Mustapha Datang...

Azmil Mustapha dijemput beri tazkirah di surau kami semalam. Full house surau semalam sampai ada jemaah wanita yang terpaksa solat berhimpit2 ke dinding belakang surau. Tak tahulah pulak jemaah ramai sebab azmil Mustapha datang atau memang kebiasaan di bulan ramadhan begitu sebab saya baru pertama kali turun berjemaah sejak puasa. Kalau di luar bulan ramadhan memang setakat 2-3 orang je jemaah wanita. Kanak-kanak juga ramai, yang dah bersekolah ikut sama bersolat, yang kecil-kecil buat penambah bingit telinga. No offence here, lumrah kanak-kanak memang suka menangis dan menjerit when they are excited, afraid, anxious or tired. Sebab itu saya tak pernah bawa anak di bawah usia 4 tahun ke surau. Lepas selesai solat terawih kanak-kanak dapat habuan aiskrim Malaysia dan aiskrim impot sebatang seorang. Again, tak tahulah sebab aiskrim ke kanak-kanak ramai datang ke surau. Anak-anak saya turut merasa tumpang sekaki makan aiskrim. A reward for them sebab berpuasa.

Apapun, itu strategi yang baik juga untuk membiasakan anak-anak ke surau. Panggil Azmil Mustapha juga strategi yang baik untuk penuhkan surau. Setidak-tidaknya Azmil Mustapha telah meminjamkan aura nya untuk jalan kebaikan. Dia tidak ajak kita terkinja-kinja di pentas konsert.

Secara kebetulan semalam saya bertemu teacher mimi, principal tadika yaya. Bila bertegur sapa dengan dia, barulah saya tahu rupa-rupanya hanya yaya seorang saja yang berpuasa kat sekolah. Saya jangkakan tentu ada kawan-kawan dia yang berpuasa, kalau tak semua 2-3 orang tentu ada. Sebab yaya tak pernah bercerita dan saya pun tak bertanya. Kata teacher mimi lagi, yaya kuat disiplin menjaga puasanya, sampaikan bekal yang diberi di sekolah pun dia tak mau terima sebab takut termakan. Oh saya rasa part itu memang saya dah tulis nota kepada sekolah minta jangan diberikan apa2 makanan walaupun packed food untuk berbuka. Dan saya rasa yaya refused to take any packed food sebab dia tak mau terjebak macam abang dia. Abang dia dah 2 kali kantoi puasa. Kali pertama sebab dia mengadu tak tahan, lalu cikgu dia beri air tanpa consult saya terlebih dulu (ini kes yang buat saya meluap2 marah sebab they did not respect my instruction). Kali kedua dia kantoi bila cikgu beri party pack untuk di bawa balik (again hati saya mendidih marah sebab sekolah tak sensitive langsung dengan kids yang berpuasa). Before saya tinggalkan surau, teacher mimi minta saya beritahu dia kalau yaya berjaya habiskan sebulan (29hari) berpuasa, dia nak beri hadiah. Tersenyum meleret anak dara saya mendengarnya.

ni kuih cara manis yang saya buat semalam. Hubby terperanjat bila dengar saya buat kuih cara. Dia ingat susah sangat ke nak buat kuih cara sampai wife dia tak boleh buat? Kalaulah saya tahu buat kuih cara ni semudah abc, dah lama saya buat sendiri! Oh, nanti saya buat cara berlauk kesukaan dia pulak, biar buntang biji mata dia.

No comments: