Thursday, 19 August 2010

9 Ramadhan 1431H - Solat Terawih

sejak minggu lepas saya tercari2 nota solat sunat terawih yang pernah saya dapat dari seorang kawan, ila. sangat berguna nota itu pada saya dulu sebab bila2 saya tak berkesempatan nak solat terawih berjemaah di masjid saya akan buat sendiri di rumah. jadi nota yang lengkap dengan surah2 lazim yang perlu dibaca berserta zikirnya itulah yang saya gunakan sebagai panduan. maklum aja lah kalau di masjid atau surau kita ikut imam, apa imam baca kita ikut.

barangkali nota itu terselit kat buku2 agama yang masih dalam kotak masa kami pindah dulu. hah kan dah terbongkar rahsia kami masih belum habis kemas rumah sejak pindah 8 bulan lepas! saya dah mula keresahan mencari nota itu, sambil dok fikir2 kat mana saya simpan softcopy nya. barangkali ada dalam pc tapi pc kami dah pernah di format semula baru2 ini, tentu tak jumpa dah. akhirnya pagi isnin saya browse email2 lama dalam akaun yahoo saya. saya ingat benar pada kawan yang forward email tu pada saya, cuma saya tak pasti tahunnya. alhamdulillah bila mencari benda yang baik tu dipermudahkan Allah swt. saya jumpa juga email yang dikirim kepada saya pada bulan ogos tahun 2008! sudah 2 tahun masih di mailbox saya.

email2 berguna sebegini memang akan tersimpan kemas dalam akaun email saya. sangat saya hargai. saya lebih suka terima email sebegini berbanding email forward lawak jenaka atau gosip2 liar dan gambar2 lewd yang disangka orang melucukan atau pendedahan gempar kononnya.

kenapa saya cari semula nota solat terawih itu? sebab bila saya tengok jadual terawih di surau saya ni, rasa2nya ada masa2nya saya tak dapat saya nak ikut serta. di tempat saya solat terawih bermula agak lewat, jam 9.30malam dan sejam kemudian. kalau di tempat lama dulu paling lewat jam 10malam saya dah sampai di rumah. bukan saya tak ingin turut serta, cuma kalau habis lewat nanti tak sempat saya tengok2kan homework fahmi dan yaya serta uruskan mereka tidur. sudahlah hubby memang setiap malam akan ke surau, kesian pula budak berdua tu kalau mama dia turut serta setiap malam. jawabnya anak2 memang terlepas seratus peratus ke tangan kakak. tapi kiranya lemah iman juga lah saya ni. patut sebulan dalam setahun saya kejar pahala berjemaah kan? tak apalah, solat terawih itu sunat. menguruskan anak2 itu amanah utama saya. nanti bila diaorang dah besar mudah sikit pergerakan saya.

tak salah kalau saya share di sini dengan anda semua.

No comments: