Friday, 13 August 2010

3 Ramadhan 1431H

finally saya dapat juga tidur lena for at least 4 hours last night selepas telan ubat penahan batuk. after coughing dekat sejam tiba2 batuk saya berhenti dan saya terus drifted. sedar2 dah jam 5 pagi, terus bangun sahur. tapi ubat ini hanya berkesan untuk beberapa jam sahaja, bila kesannya wear off batuk datang balik.

anak2 semakin aktif bila dah masuk puasa hari ke 3. dah mula nyaring suara masing-masing bertekak macam biasa. alhamdulillah, maknanya mereka dah dapat sesuaikan diri lah tu. hari ini tiada entry pasal menu iftar, sebab iftar today hanyalah repeat menu yang pernah saya tempek iaitu spaghetti seafood carbonara. ringkas dan mudah nak menyiapkan, jadi saya tak perlu duduk lama-lama kat dapur. dan menu hari ini pun sesuai sangat dengan tekak saya yang belum boleh makan hidangan berminyak sangat.

jadi malam ini saya cuma nak bercerita sedikit pasal herba saffron yang saya guna masa buat nasi kuning few days ago. saffron yang saya beli dari iran shop few months ago cuma beberapa gram sahaja dijual pada harga RM20. stigma yang berekor ni bila dikumpul banyak2 begini mengingatkan saya pada rupa sesuatu dari kelas sains dan filem look who's talking... sperm! euww!

kalau tak silap ada kedai-kedai India yang jual saffron juga tapi kata orang tak tulen (kata orang bukan kata saya ye). Dan kata gadis Indon yang jaga kedai pak iran tu pula saffron tulen kalau direndam beberapa urat sahaja pun sudah cukup untuk keluarkan warna golden yellow. tapi bukan gadis ini yang kata saffron dari kedai india tak tulen ye, itu orang lain yang kata. :-)

Saffron adalah sejenis herba yang digunakan dalam masakan sebagai bahan pewarna dan perasa. Juga mempunyai nilai perubatan kerana dikatakan bersifat anti-karsinogen. Saffron berwarna merah gelap mengeluarkan warna kuning keemasan jika direndam. Bagi yang tidak tahu saffron sebenarnya adalah stigma pada sejenis bunga dikenali sebagai crocus sativus atau crocus saffron atau bunga saffron yang berwarna lilac.
Crocus sativus adalah sejenis tumbuhan bebawang.
Setiap sekuntum bunga hanya menghasilkan 3 urat stigma sahaja. Menurut laman web http://www.theepicentre.com untuk menghasilkan setengah kilogram saffron memerlukan 225,000 urat stigma crocus sativus. Jadi tidak hairanlah kenapa saffron sangat mahal.
Kalau orang Arab atau Middle East guna saffron dalam nasi biryani, Spanish people pula gunakan saffron sebagai pewarna dan perasa untuk hidangan paella. Orang China pula gunakan ia untuk mewarnakan fabrik. Okay, cukuplah kelas etnobotani dan sejarah untuk kali ini. Kalau rajin google jelah untuk maklumat lanjut. Sekian.

p/s: tuan rumah nak berangkat ke kampung incik hubby esok. dapatlah berbuka puasa dan bersahur dengan mentua. thank you to tempat saya bekerja kerana beri extra saturday off sempena bulan ramadhan ini. see, banyak nikmat yang kita perolehi. :-)

1 comment:

maznah said...

salam.... nak tumpang tanya, kedai iran mana ye yg ada jual saffron tu. saya mencari tapi belum jumpa2. tq.