Monday, 16 August 2010

6 Ramadhan 1431H - Puasa Kampung Style & Baulu Kemboja

Dua hari tak bersiaran sebab tuan rumah balik kampung hubby di johor, ambil kesempatan berpuasa, berbuka dan bersahur dengan mentua sementara masih belum begitu sibuk di awal2 ramadhan ni. Berpuasa di kampung memanglah berbeza rutinnya.

My children bila saya sebut kita nak balik rumah nenek segamat pagi sabtu tu terus je merungut, komen standard - tak best kata fahmi. Terus saya tempelak dia, sekarang awak kata tak best, bila sampai rumah nenek nanti tak cukup tanah awak kejar ayam. Yang ternyata benar, ibu mana lah yang tak kenal belang anaknya sendiri. Dan sememangnya anak teruna dan dara saya ini adalah musang berbulu orang sebenarnya. Sebaik sampai rumah nenek terus aja kedua2nya mengejar ayam, habis bertempiaran lari ayam-ayam nenek.
yaya merapati reban ayam nak menyergah ayam lah tu.

mil pula terus je offer nak jamu ayam kampung kat anak & menantu yang dah lama tak balik ni buat lauk berbuka. agaknya nenek rasa daripada ayam dia jadi bangkai akibat mati terkejut disergah cucu baik disembelih aja buat lauk. jadi saya yang dah penat melarang fahmi dan yaya mengejar & menyergah ayam terus je suruh budak berdua tu tolong atuk & daddy kepung ayam. Alang2 dah kemaruk sangat kejar ayam better put their minat for good use lah kan. Ehhh tau pulak takut tengok ayam berterbangan melarikan diri dalam reban.
hubby brush up skill tangkap ayam, masih belum berkarat lagi skill dia *grins*
adegan sedikit ganas menyembelih ayam

jadi petang itu memang sahlah menu kami kari ayam kampung air tangan mil. saya yang masih batuk2 dan sakit tekak teringin lah nak makan kuih manis2 sebab menu mil semuanya berminyak. saya ajak hubby ke pasar ramadhan di bandar segamat. teringatkan kuih baulu kemboja yang pernah saya jumpa di pasar ramadhan tu 8 tahun dulu. entah masih ada orang yang menjualnya entahkan tidak. oh baulu kemboja ni bukanlah kuih bahulu biasa tu. kuih ni berupa kuih bakar tapi lebih berempah dan bersarang dibahagian dalam. kuihnya jauh lebih sedap dari kuih bakar kerana mewah dengan telur dan gula. no suprise here coz saya memang sweet tooth kan. sayangnya lepas penat tawaf pasar ramadhan sambil dukung yaya sebab ramai sangat manusia, saya pulang hampa.

begini rupa baulu kemboja tu. setahu saya kuih ni susah juga nak jumpa coz hanya orang2 tua saja yang pandai membuatnya. sangat terkenal di daerah tampin tapi jarang orang jual secara komersil, sekadar industri dapur rumah sendiri aja. kalau lah jumpa kuih ni kat mana2 mau saya borong semua. :-)

malam ini berbuka dengan sup ayam yang dimakan dengan ketupat segera dan pegedil daging. saya buat juga sekadar cukup 3 ketul puff sosej yang menjadi rebutan sebab tak cukup! :-)

No comments: