Tuesday, 17 August 2010

7 Ramadhan 1431H - Baked Mix Pasta

Alhamdulillah sudah genap seminggu kita berada di bulan ramadhan. semalam ada orang merungut sebab saya buat sosej puff cuma 3 ketul saja, tak cukup sampai berebut mereka 3 beranak (faham2 ajalah siapa 3 beranak tu ye). jadi untuk iftar hari ini saya pun buat baked mix pasta saiz gergasi biar semua orang puas hati makan tak berebut. serius memang portion saiz buffet kat hotel lagaknya. plan asal nak buat lasagna, tapi bila balik rumah lasagna sheet cuma tinggal separuh kotak aja. kalau saya buat lasagna dan baki sauce dimakan dengan spaghetti nanti ada pulak yang berebut lasagna yang cuma sedikit. daripada saya kena bebel 2 hari berturut-turut eloklah saya buat satu jenis pasta dishes saja. tak payah gaduh2 kan.

jadi saya campur lasagna dengan penne. penne yang digaul dengan sauce bolognese pekat saya padatkan di bahagian bawah chafing dish (iye, saya guna chafing dish yang sedang elok lebar serta deep). bahagian atas saya tutup dengan lasagna sheet, baki sauce bolognese dan bechamel sauce serta parutan mozzarella. masih berbaki separuh lagi baked pasta saya, boleh buat sahur.

ingatkan tak kena bebel lah malam ni. rupa2nya kena juga. saya kena marah (bukan marah benci tapi marah2 sayang) sebab buat roti john sekadar 2 keping, sekeping diletak sos tomato untuk anak2 dan sekeping lagi diletak sos cili untuk orang dewasa. pun masih berebut juga. aduhaiii sedap sangat air tangan saya ni agaknya :-P. takpelah lain kali saya buat sekeping sorang ye?roti john yang saya buat guna roti sosej aja

buah melaka pemanis mulut

No comments: