Saturday, 18 September 2010

Ini Bukan Kes Berat

ohhh tidak, ini bukan kes berat.
sehingga berakhirnya ramadhan belum sekali pun saya sentuh begitu detail tentang berat badan bukan? melainkan komen saya dalam entry sebelumnya bahawa berat badan saya sepanjang puasa masih kekal hingga kini iaitu selepas raya. saya tidak bercadang nak gebang pasal weight loss sebab saya rasa topik itu sangat tipikal sekali terutama sekali bila bulan puasa ramai yang ambil kesempatan nak turunkan berat badan. kerana bulan puasa yang lepas saya tak menjadikan weight loss sebagai satu target. kerana saya sudah pun mencapai ideal weight dan bmi yang normal sejak lama dulu. kalaupun badan saya naik sedikit saya tak perlu tunggu bulan puasa baru nak watch my diet because i've been watching my diet ever since.

tetapi bila 2-3 orang menegur badan saya makin kurus saya tak dapat elak daripada bercakap pasal weight saya sekarang. dua hari lepas i was at the site attending a meeting. a collegue commented betapa semakin kurus saya. dia bukan orang pertama yang berkata demikian, sudah 2-3 orang. tempohari kakak ipar pun tegur, katanya bukan badan saya saja kurus tapi muka juga nampak cengkung. jawapan saya mudah, ini cuma kesan sementara daripada berpuasa tempohari. normal, tidak ada yang abnormal. terus terang saya sebenarnya tidak menjangka berat badan boleh turun lagi melebihi 54kg (berat ideal di luar bulan puasa). memang sepanjang 2-3 minggu berpuasa berat badan saya masih kekal 54kg, tidak turun atau naik walau sedikit pun. saya juga realised memang tak akan dapat turun lagi dah melainkan i starve myself to death but why would i do that when i've already gain my ideal weight? i know i'd look gaunt kalau saya turun berat badan lagi, seperti sekarang. jadi dah lama saya cakap kat diri sendiri lupakanlah berat badan zaman anak dara dulu which was 48-50kg, jadi jerangkung dalam almari nanti atau roti naan leper. tak best leper2 ni, takde bentuk, biar berbukit-bukit dan berlekuk.

ok, walaupun saya cakap berat saya susah nak turun lagi, tanpa disangka-sangka towards di end of puasa berat saya turun juga 2kg! eleh baru 2kg dah rasa amazing, apalah sangat. rasanya bukanlah lemak sebab dah takde lemak, air je kot yang hilang. owh tapi bagi saya ianya memang sangat amazing sebab kesannya begitu ketara. seluar jeans saya yang kalau dulu rasa sedap-sedap muat sekarang a bit loose tapi tidak roomy, baju raya saya tahun lepasagak roomy padahal tahun lepas saya juga lost weight. maknanya raya kali ini saya lebih kurus berbanding tahun lepas? hmmm somehow saya tak rasa begitu. 2kg tak makes much different dulu or sekarang sebab puasa tahun lepas berat badan saya 52kg juga. saya rasa its the inches loss yang menyebabkan baju-baju saya longgar lebih sedikit berbanding dulu.

tapi percayalah cakap saya, sebaik saya habis puasa ganti dan puasa sunat 6 nanti, bila saya mula pergi open house (err baru 1 jemputan haha) or bila rutin makan kembali seperti biasa, rasanya by october nanti that 2kg loss will become 2kg gain! buat sementara waktu ni bolehlah saya rasa happy? happy ke dengan tulang bahu dan tulang pelvis terjojol sedikit (lawa sangat lah tu. mungkin shoulder blade yang visible boleh buat saya bangga giler?! jeles sama itu angelina jolie! tapi tidaklah terjojol macam miss jolie punya - sampai boleh buat tadah air kat situ hihihi.

tapi ada satu perkara yang buat saya sedikit risau. baju raya saya. ye, kalau berat badan saya masa raya tahun ini adalah sama dengan raya tahun lepas, kenapa baju raya saya tahun ini agak elok melekap di badan berbanding baju raya tahun lepas yang dah a bit roomy itu? saya risau sebab kalau sekarang ni pun baju raya tu dah agak melekap elok terletak di badan, nanti bila saya gain semula 2kg tu agak2 jadi macam incredible hulk tak? ni yang saya musykil nih.

No comments: