Sunday, 19 September 2010

Rendang Tok ku

Semenjak raya saya kurang makan lemang mahupun rendang. Tekak agak kurang teruja berbanding dulu-dulu, lemang dan rendang memang tak boleh dipisahkan dengan saya. Sekarang barulah saya rasa teringin. Semalam masa on the way ke rumah kakak sebab nak serahkan certain document dan sambil tu berbuka puasa kat rumah dia, saya singgah di subang perdana. Anda tahu kan from my past year entry, ada penjual lemang paling sedap di kawasan rumah lama saya tu.

Lemang SP yang diusahakan anak muda berusia lewat 30an ini pada saya adalah yang paling sedap pernah saya makan. Sungguhpun kalau anda ke sini rata-rata orang akan sebut nama lemang bonda, which is lemang yang jauh lebih terkenal tapi lemang SP jauh lebi sedap lagi. Pulut dia elok lembut dan melekat, cukup lemak malah terasa lemak santannya dan paling saya suka lemangnya 'berkepala'. Semua ciri-ciri ini tiada pada lemang bonda. No offence ye, i'm just stating my preference kalau berminat sila telefon nombor yang tertera di atas. taukenya nama mior yang hendy tu pekerja dia which is obviously and indonesian.

lemang tu dimakan bersama rendang tok yang saya buat earlier. rendang tok saya berwarna cerah sebab bubuh serbuk kunyit. maid saya kata sedap, berbeza dengan rendang yang selalu saya buat. bukan maksud dia rendang saya before this tak sedap tapi rasanya tak sama. hehe tak mau kalah.

No comments: