Friday, 17 September 2010

Nasiblah Dapat Mama Skema

pagi tadi hujan turun dengan lebat sekali lagi. sudah berselang pagi hujan turun. kalau bulan puasa tempohari hujan cuma turun di tengahari dan petang, sekarang sudah beralih waktu. sejuknya nak mandi. mujur saya tumpang mandi di bilik air anak-anak, kurang sejuk sikit airnya berbanding air di bilik mandi saya, sangat sejuk mencucuk ke tulang.

sesudah mandi saya kejutkan yaya, suruh dia bersiap-siap ke sekolah. saya yang hantar. kesian dia, sebab belum pulih daripada demam sepenuhnya. suara serak-serak dan sedikit sengau. walaupun dia nampak agak reluctant nak pergi sekolah tapi tidak membantah. lemah aja perkataan "OK" keluar dari mulutnya. sejak beberapa hari ini memang dia agak kurang membantah cakap saya. agaknya segan juga kot sebab few days ni saya sendiri kurang bercakap, lebih banyak mendiamkan diri serta tak bising-bising pada dia dan abangnya. anehnya saya mendapati bila saya lebih banyak mendiamkan diri both my children jadi lebih mudah akur suruhan saya. maknanya saya memang perlu teruskan berdiam diri? which is so not my character. agak susah juga sebab saya memang banyak cakap dengan anak-anak, mesra suka bercerita, bergurau senda dan agak 'bising'. tapi buat sementara waktu mood saya kurang baik ni, eloklah saya teruskan diam dulu. diam bukan kerana apa, tapi emosi saya agak terganggu, emotionally drained - sudah penat saya bimbang boleh burst nanti orang lain jadi mangsa. jadi duk diam-diam ye.

back to hal yaya. hari rabu lepas dia dah di'cuti'kan oleh daddy nya. memang sejak 2 hari lepas saya pastikan dia makan ubat demam secukupnya supaya demamnya kebah. saya nak pastikan dia boleh ke sekolah hari ini. saya tak mau dia miss school lagi. teruk kan saya ni, semuanya adalah perancangan yang sudah saya congak!

saya memang tegas bab ke sekolah. dulu masa kecil saya sendiri tak pernah culas ke sekolah. bila saya benar-benar demam teruk tak ke sekolah saya mesti risau. risau sebab ketinggalan pelajaran. duduk di rumah berehat hati saya tak tenang, saya dok fikirkan kerja-kerja sekolah yang cikgu beri semasa ketiadaan saya. saya sangat takut ketinggalan! owh saya memang suka takutkan diri sendiri. jadi nasiblah dapat mama seperti saya, kalau anak sakit pun cutinya sekejap cuma. jangan harap boleh bergolek-golek sakan di rumah lama-lama. sebab saya pulak yang jadi risau! skema.

No comments: