Monday, 23 January 2012

Daging Bakar & Sos Cili Ala Thai Istimewa

Yang menjadi watak utama sebenarnya bukanlah daging bakar, tetapi sos cili pencicah daging bakar itu

West meets East. Daging bakar tu diperap dengan bahan perapan gaya barat.
While the sauce is definitely an Asian concoctions.
Sos cili ini dah berminggu-minggu saya idamkan
sampai kecur liur tapi sebab tak tau nak diregukan dengan hidangan apa
nak jadikan pencicah seafood kami tengah kawal seafood intake
maka saya pendamkan dulu keinginan
sos cili resipi ala thai ini sebenarnya sesuai dijadikan pencicah apa saja sama ada udang goreng tepung, sotong grill atau goreng tepung juga, ikan bakar atau daging bakar
tempohari saya goreng rangup ikan siakap tapi tiba-tiba mati kutu nak diapakan siakap tu maka saya ambil jalan ringkas cicah dengan sos cili ini
ummphhh sedap juga

Incik hubby tanya kat mana saya dapat resipi sos cili ni? Saya senyum je... rahsia. Berkali-kali juga dia tanya, maklumlah dia kan memang suka makan pedas, berkenanlah tu maknanya.
Saya tak mau bagitau coz I know what will be his reaction... siaplah saya kena perli.
Nak tau kat mana saya dapat resipi sos cili thai istimewa ini? Hahaha nak gelak dulu sebelum cakap, sebab tempat saya jumpa resipi ini is a very unlikely place... di dalam novel ASST!!!
Hahaha... first time dalam novel ada resipi masakan. Itulah istimewanya ASST.
Ada bermacam resipi di dalamnya... resipi berkasih sayang secara bersyariat, resipi menjaga keselamatan wanita, resipi mengubati kekecewaan, resipi meningkatkan ketakwaan, resipi menjaga kerukunan rumahtangga dan bermacam resipi lagi termasuk resipi masakan!
All you have to do is membaca dengan mata hati and be prepared to unveil the mistery!
Hahaha habislah saya kena perli lepas incik hubby baca entry ni.

Ok, let's share rahsia sos cili ala thai ni (saya pandai2 bagi nama) yang diperturunkan oleh Intan Zulaikha ;-).

1 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
5 biji cili api (kalau guna cili akar sila kurangkan dos (*_^)
5 sudu besar sos ikan (kalau sos ikan agak masin sila kurangkan dos ikut rasa masing2)
perahan limau nipis (tiada sukatan saya cuma perahkan 1 sudu besar sahaja)

Tumbuk bawang putih bersama gula hingga lumat. Masukkan cili api dan lumatkan lagi. Kemudian gaulkan dengan sos ikan dan jus limau nipis. Kalau suka boleh taburkan sedikit kacang tanah tumbuk kasar atau halus (ikut suka).

Daging bakar bersama sos cili ala thai ini sedap sangat dimakan bersama nasi kerabu.
Boleh juga sebagai ganti kuah lada budu yang biasa ada dalam hidangan nasi kerabu sebab sos ikan dan budu kedua-duanya made of ikan bilis.
Memang terangkat selera!
Bukan nak puji diri sendiri tapi pujian untuk sos cili itu. MasyaAllah memang rezeki Allah bagi makan sedap sangat malam raya cina tu.
Orang Cina ber yee sang, kami berkerabu!
Anak-anak pun tumpang sekaki tapi mereka cicah sikit jelah sebab sos cili tu uisyyy memang berapi kepedasannya!
Pedas tapi sedap! ;-)
Kalau tak tahan pedas sila kurangkan dos ye, jangan salahkan saya kalau ada yang masuk hospital lepas makan sos cili ni. I've warned you hehehe

7 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nak try resepi sos ni kak ;-)

Liasari said...

boleh je Diana, trylah mudah sgt cicah dgn popia goreng pun sedap!

Ayu said...

Adoi cantiknya plating nasik kerabu & segala accessory. Nak try lah buat sos cili ni. Bahan2 dia mmg sentiasa ada kat dapur, cuma xpernah satukan sebagai pencicah :)

Liasari said...

Ayu,
Hahaha biasalah sejak khatam Masterchef ni kan plating haruslah mantap gitewww...
Cuba jgn x cuba tp adjust kepedasan dia tu ye. ;-)

Nurul said...
This comment has been removed by the author.
Nurul said...

mmg terbukti kepedasannya.. saya mkn dengan hotdog.. hehhe

Liasari said...

hi nurul,

kannnsss? hahaha mmg hawt!