Friday, 8 August 2014

Anekdot Syawal : Kenapa Puasa Enam Mencabar?


Saya ter delete entry yang sudah saya taip semalam. Maka saya terpaksa menaipnya semula. Malangnya saya sudah hampir lupa apa yang saya tuliskan. Owh jariiiii... kenapa kau tekan butang delete???


Fahmi pulang dari sekolah tengahari semalam, pada hari pertama dia mula berpuasa enam. Hari Selasa. Sahurnya ala kadar saja. Cuma sempat minum air dan makan kurma. Silap saya kerana agak liat bangun. Pun begitu, he looks amazingly more energetic than when he was performing puasa during Ramadan.
A little tired of course. Sebab jadual sekolahnya untuk Isnin dan Selasa lebih padat berbanding hari lain. Maka saya pun bertanyakan bagaimana rasanya berpuasa enam kali pertama.


Fahmi : Abang rasa ok. Tapi kalau mama bagi Abang berbuka, Abang berbuka lah.


Oitttttt. Hahahaha... begitu mudahnya mau mengalah?
No. No. No. Tidak semudah itu saya memberi laluan. Nama pun mak dia ni hati kering. Ala komando punya style. Kesian kesian sangat di awal waktu tak boleh lah. Ye betul memang puasa sunat cuma. Tapi ini peluang melatih. Maka, marilah kita melatih. Adat melatih anak-anak. Harus ada suntikan perangsang. Motivasi. Kalau tak orang dewasa pun lesu.

Maka saya gunakan cara psikologi. Mula-mula mesti terangkan yang kita faham berpuasa di luar bulan Ramadhan ni sangat mencabar kemampuan. Bukan fizikal, tapi lebih kepada mental. Kenapa? Sebab waktu bulan Ramadhan semua orang berpuasa. Kantin sekolah pun tutup. Orang tak puasa pun segan nak makan terang-terangan. Maka menjadi mudah untuk kita. Dan bila kita berpuasa diluar bulan Ramadhan, semua orang makan, secara terbuka. Kecuali kita seorang dalam ratusan pelajar lain. Dan tentu tercabar rasa. Sebenarnya bukan sebab lapar sangat. Tapi tertengok orang makan, mau nya tak terasa nak makan sama?

Mama : Jadi sekarang, Abang faham tak kenapa ganjaran pahala untuk orang yang mampu sempurnakan puasa sunat Syawal (puasa 6) sama seperti orang yang berpuasa setahun?


Fahmi angguk kepala, "...sebab susah"

Iya sayang. Sebab susah. Maka manis sangat di penghujungnya.
Puas bila lihat dia yang mula nya layu dan bersedia untuk menyerah kalah kembali bersemangat.Update: Alhamdulillah dia berjaya sempurnakan puasa sunat Syawal enam hari untuk kali pertama.

No comments: